Handboek - De werking van Lightspeed en (e-mail) marketing

Heb jij een Lightspeed webshop? Of ben je geïnteresseerd in een webshop op Lightspeed? Logisch! Niet voor niets is Lightspeed een grote speler als het gaat om een platform voor een webshop. Ben jij nou aan het twijfelen of Lightspeed iets voor jou is? Lees dan snel verder! Je vindt in deze blogs alle ins en outs over Lightspeed, de ervaringen met Lightspeed en vergelijkingen met andere platformen. Lees snel verder!

Handboek - De werking van Lightspeed en (e-mail) marketing image

Wat is Lightspeed?

Lightspeed is een CMS-systeem waarin je gemakkelijk de website beheert en bouwt. Lightspeed staat bekend als een makkelijk te beheren website waarmee je makkelijk content toevoegt of verwijderd. Niet voor niets staat Lightspeed dan ook bekend als een gebruiksvriendelijk systeem. Lightspeed leent zich ontzettend goed voor E-commerce. Van verkoop- tot advertentiemogelijkheden: alles zit in Lightspeed. Denk maar aan integraties zoals Google Products, KiesKeurig of Marktplaats. Lightspeed maakt ook nog eens een integratie met je socialmediakanalen zoals Facebook, Twitter en Instagram. 

Voor wie is Lightspeed?

Lightspeed is er eigenlijk voor iedereen. Van grote retailer tot kleine retailers. Het systeem is geschikt voor wanneer je een offline winkel hebt én een online winkel hebt. Door al je locaties makkelijk in Lightspeed te verbinden, onderhoud je een efficiënte supply chain. Een groot voordeel van Lightspeed is dat je je producten kunt laten syncen met een datafeed, of dat je zelf producten toevoegt. Het laatste is erg eenvoudig voor als je je product nú online wilt hebben en je je PIM-systeem wilt omzeilen. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe je in Lightspeed producten toevoegt:

Lightspeed voorbeeld producten toevoegen

Naast de standaard zaken die je hier invult, heb je ook nog eens de mogelijkheid gerelateerde artikelen toe te voegen aan je product. Deze zogeheten ‘recommendations’ worden dan weer laten zien aan de klant wanneer zij dit specifieke product hebben bekeken. Dit makkelijke productmanagement systeem van Lightspeed maakt het dan ook erg aantrekkelijk voor startende ondernemers om voor Lightspeed te kiezen. Je kan dus zeker stellen dat Lightspeed handig is voor offline winkels. En online winkels. En een combinatie van offline en online retail. Ben je een startende ondernemer? Dan is Lightspeed zeker aan te raden. Ook de customer support van Lightspeed is erg vriendelijk en behulpzaam. 

Wat kost Lightspeed?

Dat is een vraag waar je maar al te graag antwoord op wilt hebben. Lightspeed kent maar liefst drie pakketten, namelijk essential, advanced en professional.

 • Essential
  Met het basispakket, essential van € 49,- euro per maand, heb je maar liefst 250 verschillende productvarianten. Je hebt 1 gebruikersaccount, wat ook prima is als je webshop klein is. Je hebt hier support per e-mail en je krijgt er verschillende trainingssessies bij. Je mag in Lightspeed importeren en exporteren wat je wilt en hebt daarbij ook een mooi rapportage dashboard. Je krijgt er zelfs gratis SEO-optimalisatie bij. Het enige wat er (nog) niet bij zit is Lightspeed retail. Lightspeed Retail heb je nodig voor je online verkopen. Lightspeed retail kost je € 79,- euro per maand. Voor € 128,- euro per maand heb jij een mooi startpakket voor zowel een online als offline shop.   
 • Advanced 
  Voor advanced, het middelste pakket van Lightspeed, betaal je slechts € 89,- euro per maand (exclusief Lightspeed Retail). Je krijgt hierbij dan 5000 productvarianten. Het pakket is dan ook bedoeld voor de iets grotere webshops. Ook mag je met 3 gebruikersaccounts van start. Internationaal verkopen zit ook bij dit pakket in (wat je als starter niet nodig hebt bij het ‘essential’ pakket). De support is iets beter in dit pakket, je hebt zowel de mogelijkheid om te bellen als te e-mailen. Wat je bij advanced er nog bij krijgt vergeleken met essential zijn uitgebreide blog mogelijkheden, product filters (zoals prijs, naam etc.), een A/B test voor je check-out, toegang tot de API en HTML / CSS-aanpassingen. Ook een RMA (retourenmanagement) is bij dit pakket te regelen in Lightspeed zelf.
 • Professional
  Bestaat je webshop al wat langer en wil je het direct goed aanpakken? Dan raad ik je het professionalpakket aan bij Lightspeed. Hier heb je alle mogelijkheden om zelf in control te zijn. Met het professionalpakket heb je 15.000 productvarianten en maar liefst 10 gebruikersaccounts. Naast de functies van het advanced pakket heb je hier nóg meer mogelijkheden. Zo heb je bij het professionalpakket ook nog eens kortingsregels, productbundels en groothandel mogelijkheden. Een echt alles-in-1 pakket dus!  

Hoe werkt Lightspeed?

1. Inloggen bij Lightspeed

Begin je net met je webshop? Dan heb je een CMS (Content Management Systeem) nodig van Lightspeed. Ben je met je eigen domein een Lightspeed webshop begonnen? Dan kun je al bij het CMS-systeem door .webshopapp.com/admin achter je URL te plaatsen. Vóór de punt zet je dan jouw domeinnaam. Op deze manier kom je in je CMS-systeem: jouwdomeinnaan.webshopapp.com/admin.  Ingelogd? Top! Dan ben je nu in je dashboard van Lightspeed, wat er zo uit ziet: 

Lightspeed Dashboard

Dit is je overzicht van je webshop. Althans, je achterkant. Aan de linkerkant zie je een menu staan waar je alles in mag stellen. Aan de rechterkant zie je informatie over je omzet, bezoekers, aantal bestellingen etc. Wanneer je webshop eenmaal loopt, zie je hier uitgebreidere statistieken. 

2. Kies jouw thema uit

Je volgende stap is om een thema te maken voor jouw webshop. Met dit thema maak je je webshop ‘mooier en leuker’ en het zorgt uiteindelijk voor herkenbaarheid. Er zijn verschillende thema’s om uit te kiezen. Denk er goed over na wie je doelgroep is en wat je zoal verkoopt. Het thema vind je aan de linkerkant van het menu onder ‘design’:

Lightspeed theme store

Zoals je ziet in het screenshot kom je uit bij de ‘theme store’, of de themawinkel. Met een keuze uit bijna 200 thema’s zit er vast iets moois voor je bij. Lijkt een thema je wat? Wanneer je ‘m aanklikt, dan zie je meer informatie over het specifieke thema:

Lightspeed theme store voorbeeld

Wil je het thema helemaal live zien? Klik dan op ‘view demo’. Er opent zich dan een nieuw scherm met daarop een website die het thema heeft. Zo is het mogelijk om per thema even rond te klikken of je er tevreden mee bent. Heb je een passend thema gevonden? Top! Dan ziet de ‘voorkant’ van je website er direct een stuk professioneler uit. Per thema betaal je gemiddeld € 15 - 20,- euro per maand. Wanneer je helemaal naar beneden scrolt bij de theme store, dan zie je ook één gratis thema.

3. Stijl het gekozen thema

Ik heb een thema uitgekozen, namelijk Ignite. Ikl ga nu het thema aanpassen naar mijn eigen wensen. Dit doe ik door naar ‘design’ te gaan en dan op ‘thema editor’ te klikken:

Voorbeeld thema Lightspeed e-mailmarketing

Door op de grote, blauwe knop met ‘thema aanpassen’ te klikken heb ik enkele mogelijkheden voor de styling binnen het thema zelf. Wanneer ik daar op klik, kom ik in een ander venster terecht waarbij mijn website ingeladen wordt en ik aan de linkerkant een menu heb om verschillende zaken aan te passen:

Voorbeeld instellingen Lightspeed

Zo is het mogelijk om mijn navigatie (menu) zelf aan te passen, mijn logo in te voeren, een promotie balk bovenin mijn website in te voeren, en mijn header te stylen. Wanneer ik in de linkerbalk klik op ‘pagina’s’, dan zie ik het volgende:

Instellingen Lightspeed Webshop

Bij deze instellingen stel je alles in voor je pagina’s. Denk aan welke banners te wilt gebruiken, waar ze gepositioneerd moeten worden, welke categorieën je wilt highlighten en hoe je blog er qua stijl uit moet zien. Wanneer je dit eenmaal hebt ingevuld, is je halve website al af!

Denk er goed over na welke afbeeldingen je precies waar voor gebruikt. Dit vul je in bij ‘headlines’. In headlines is een slider in te stellen, zodat, als je op de website landt, je bezoeker als eerste een slider ziet staan. De breedte hiervan is 1920 pixels. Hou er rekening mee dat elke afbeelding een gelijke grootte hebben. 

4. Je catalogus toevoegen aan Lightspeed

Je webshop is pas helemaal compleet als je ook daadwerkelijk producten hebt toegevoegd. Dit valt gemakkelijk te doen met een CSV-import. Wil je handmatig je producten toevoegen? Ook dat is een optie! Hier heb je LightSpeed Retail voor nodig. Daar zet je al je producten, prijzen, afbeeldingen en categorieën in. Wat je vervolgens synchroniseert naar je LightSpeed Ecom omgeving. Ook dit is een kwestie van invullen en gaan. Makkelijker kunnen ze je het niet maken.

Zet je voor het eerst een webshop op? Denk dan goed na over welke categorieën, merken en producten je precies hebt. Welke categorieën zijn logisch? En hoe verdeel je de producten daaronder? Een product kan bijvoorbeeld in meerdere categorieën voorkomen. Denk na over wat jouw websitebezoeker logisch vindt om een product onder te vinden. Zo zet je een deodorant bijvoorbeeld niet onder ‘dierverzorging’, maar onder de categorie ‘lichaam’ met een subcategorie naar ‘deodorant’. Vind je het lastig om dit te visualiseren? Teken het dan uit voor jezelf! En kijk goed naar wat je concurrenten doen. 

5. Ook belangrijk: het instellen van je check-out

Je hebt je website vormgegeven en je producten toegevoegd. Nu is het nog noodzaak om je klanten af te laten rekenen in de webshop. Wanneer je op ‘check-out’ klikt in het menu, dan krijg je het volgende scherm voor je: Check-out Lightspeed

Zoals je ziet, mag ik al upgraden naar een nieuwe check-out, die sneller werkt.
Rechts onderin zie je de configuratie. Wat van belang is om te weten is dat je drie verschillende check-outs mag kiezen:

 • Eenstaps-checkout: Je bezoeker rekent af met het betaaloverzicht keurig op 1 pagina. De informatie wordt in deze stap verticaal op de pagina weergegeven.
 • Een-pagina-checkout: Je bezoeker voert bij deze optie alles in op 1 pagina, deze check-out is anders qua paginaopmaak dan de eenstaps-checkout
 • Multi-step-checkout: Bij deze optie deel je je checkout in in meerdere stappen. Zo wordt bij elke stap je bezoeker begeleid bij het plaatsen van een order. Denk aan accountgegevens, betaalopties en verzendmogelijkheden.


Bekijk alle drie de opties en kies welke het beste bij jouw webshop past. Heb je een checkout gekozen die bij je past? Dan is het nu tijd om de checkout verder te configureren. Dit doe je door op ‘Configuratie’ te klikken. Je komt dan in een scherm terecht waarbij je instelt welke gegevens je nodig hebt in de check-out:

Check out configuratie Lightspeed

Een leuke feature van LightSpeed is dat je een A/B test los mag laten op je check-out. Dit houdt in dat jouw klanten ofwel check-out A zien, ofwel check-out B. LightSpeed houdt dan voor je bij welke check-out het beste werkt en het meeste conversie opbrengt. Vind je het lastig om een keuze te maken in de check-outs? Test dan vooral welke optie bij je bezoeker werkt!

6. Je betaalmethoden instellen

Nu heb je vrijwel je gehele webshop ingesteld. Maar: hoe rekenen jouw klanten af? Het is van belang om je betaalmethoden nog in te stellen. Een iDeal of een PayPal komen niet vanzelf bij de check-out terecht. Instellen dus! Dit doe je door naar ‘instellingen’ te gaan. Je krijgt dan het volgende scherm voor je: 

instellingen in lightspeed

Zoals je ziet mag ik bij ‘betaalinstellingen’ de betaalproviders instellen, welke bijkomende kosten je hebt en welke belastingtarief je gaat rekenen (hoog of laag). Ik ga naar ‘betaalproviders’ en druk op ‘betaalprovider toevoegen’. Je hebt dan enorm veel keuze uit de volgende betaalproviders:

Betaalproviders Lightspeed

Ik klik op de bovenste, Mollie 2, omdat ik iDeal in wil stellen. In het volgende scherm is dit in te stellen tot in de puntjes:

Mollie instellen Lightspeed

Zo zie je dat ik elke mogelijkheid hier kan toevoegen (iDeal, Mastercard, PayPal, Maestro). Bij de aanvullende instellingen is er direct al in te stellen wat je belastingpercentage wordt, wat het minimale en maximale orderbedrag moet worden en, of er extra kosten bij gaan komen tijdens het afrekenen. Ook is er in te stellen of de producten inclusief of exclusief BTW weergegeven worden in zowel de winkelwagen als bij de check-out. Zoals gezegd: alles regel je hier tot in de puntjes.

7. Je verzendmethode instellen

Na het betalen met iDeal komt er natuurlijk een verzendmethode om de hoek kijken. Dit stel je in bij ´instellingen´ en dan ´verzendmethoden´. Je krijgt dan het volgende scherm voor je: Verzendmethode instellen Lightspeed

Zoals je ziet kan dit ook niet moeilijk zijn om in te stellen. Je kunt hier een eigen optie aanmaken of een account van PostNL koppelen. Ook zijn er verschillende apps in de appstore van Lightspeed om door middel van een API een verzendprovider te koppelen. Denk bijvoorbeeld aan DHL. Verzendmethode uitgekozen? Ook je levertijden zijn specifiek in te stellen. Ga hiervoor naar ‘instellingen’ en dan naar ‘levertijden’. Om een levertijd toe te voegen, dien je het volgende in te vullen: naam van de levertijd, de levertijd vaststellen (tussen de 1 en 2 dagen bijvoorbeeld). En wat de levertijd wordt wanneer een product niet op voorraad is. 

8. Facturatie instellen

Natuurlijk wil je professioneel overkomen als webshop. Daarom is het mogelijk om je gehele factuur te stylen in LightSpeed. Ga hiervoor naar ‘instellingen’ en dan ‘bedrijf’. Je krijgt nu een aantal velden om in te vullen, zoals telefoonnummer, adres, rekeninghouder, IBAN, Swift nummer, etc.:

Facturatie instellen Lightspeed

9. Je webshop online zetten

Yes! Alle standaard instellingen heb je gehad. Natuurlijk is je webshop altijd mooier, beter en sneller te maken. Dat laat ik nu even in het midden. Met deze basisstappen heb je alle stappen gehad om een functionele webshop live te zetten. Styling e.d. Zoals bijvoorbeeld je socialmedia-accounts koppelen of een mooi e-mailsoftware pakket eraan koppelen is een zaak voor later, als de webshop live staat.
Je webshop live zetten doe je door naar ‘instellingen’ te gaan en dan naar ‘domeinnamen’ te gaan. Voeg hier je domeinnaam toe en druk op de knop ‘stel in als standaard’. Je domein staat nu live. Vergeet trouwens niet om ook een SSL-certificaat aan te vragen. Dit is het slotje in je webbrowser balk, wat aangeeft dat jij een veilige website bent. Nu ben je klaar om conversies binnen te halen! Succes!

Overstappen naar LightSpeed

Zit jouw webshop nog niet op LightSpeed, maar ben je nu wel helemaal enthousiast geworden? Dat snappen wij wel! Om over te stappen naar LightSpeed is eigenlijk helemaal geen spannend verhaal. Wij horen steeds meer klanten die een overstap maken naar Lightspeed. De meest voorkomende redenen zijn:

 • De webshop is enorm gegroeid, dus ik wil zelf sleutelen aan mijn design
 • Voorraad beheer is makkelijker in LightSpeed
 • Zoekmachine vriendelijk

Gelukkig maakt LightSpeed het overstappen heel makkelijk. Je maakt een export bij je huidige webshop leverancier. En je plakt het CSV-bestand naar het format van Lightspeed. Zo is het mogelijk om het grootste gedeelte van je producten zelf te importeren in Lightspeed. Ook alle URL’s verhuis je als het ware mee naar LightSpeed. Wil je het liefste ook nog je design mee nemen? Geen probleem. Ook dat maakt LightSpeed mogelijk. Al moedigen ze ook aan om direct over te gaan op een ander design, gezien je toch bezig bent. Maar, die keuze laten wij geheel bij jou.

Ervaringen met Lightspeed

De ervaringen die wij kennen met Lightspeed zijn lovend. Dit komt ook omdat je in Lightspeed zelf veel kan en mag wijzigen. Zo is het mogelijk om in de HTML en CSS-code een aantal zaken aan te passen. Ben je niet zo bekend met HTML en CSS? Vraag dan iemand voor die er wel verstand van heeft. De meeste klanten van ons gebruiken LightSpeed en zijn erg tevreden. Ze noemen onder andere:

 • Support van LightSpeed is erg goed
 • Webshop configuratie in Lightspeed is makkelijk
 • De website is erg snel
 • Integraties met Lightspeed werken altijd goed

Lightspeed zelf heeft ook vele klantcases waarin te lezen valt hoe hun klanten over hen denken. De klantcases van LightSpeed lees je hier.

Lightspeed en e-mailmarketing

Ben jij klaar om e-mailmarketing op te zetten met Lightspeed? Er zijn verschillende keuzes te maken om e-mailmarketing op te zetten binnen of juist buiten Lightspeed om. We nemen je graag mee in een aantal opties voor Lightspeed en e-mailmarketing. 

Lightspeed en MailChimp

Ben jij klaar om e-mailmarketing op te zetten met LightSpeed? Wij merken dat de meeste klanten beginnen met LightSpeed te integreren met MailChimp. Met één klik verbind je namelijk je gehele webshop met MailChimp. LightSpeed maakt het je altijd makkelijk! Voor de integratie met Lightspeed en MailChimp heb je een Retail- of Lightspeed eCommerce account nodig. Lightspeed synchroniseert vervolgens met één Mailchimp-publiek tegelijk. Dat is iets om rekening mee te houden. Je verlaten winkelwagens zijn beschikbaar met Lightspeed Ecommerce, maar dan weer niet voor Lightspeed Retail. Wil je toch je Lightspeed Retail als je e-commerce winkel koppelen? Dan heb je hiervoor twee afzonderlijke aanmeld-ID’s en wachtwoorden nodig. 

MailChimp integreert makkelijk met Lightspeed. Het werkt als volgt: alle klanten die zich hebben geabonneerd op de nieuwsbrief neemt MailChimp over als geabonneerde contacten. Klanten die hebben gekozen om geen marketing e-mails te ontvangen, worden weergegeven als niet-geabonneerde contacten. Deze contacten komen trouwens wel in aanmerking voor transactionele e-mails. Krijg je nieuwe contacten in je nieuwsbrieflijst? Dan zie je deze klanten vrijwel direct terug in MailChimp. MailChimp werkt qua prijs met e-maillijsten. Jij bepaalt zelf welke e-maillijsten je hebt en welke e-mailadressen daar in zitten. Heb je een tweetal lijsten waarin allebei hetzelfde e-mailadres voorkomt? Dan betaal je dubbel voor dit e-mailadres. 

We merken aan onze klanten dat, naarmate ze groeien, MailChimp mogelijk niet meer bij ze past. In dat geval komen vele klanten juist bij Reloadify terecht. Om je e-mailmarketing naar een hoger niveau te tillen kan Reloadify een fit voor je zijn. Met Reloadify heb je juist weer een integratie met MailChimp. Zo is het mogelijk om met één druk op de knop al jouw contacten te syncen van MailChimp naar Reloadify. Ook alle tags die jouw klantenbestand heeft, worden overgenomen door Reloadify. 

Lightspeed en Reloadify voor e-mail marketing

Lightspeed en Reloadify gaan ook hand in hand. Waar Lightspeed goed in is, is het inzichtelijk maken van je verlaten winkelwagens. Op deze manier is het mogelijk om toch nog conversie te halen uit je verlaten winkelwagens. Reloadify versterkt dit, door eveneens deze verlaten winkelwagens in te laden. Op deze manier zijn je klanten te benaderen met e-mailmarketing voor de verlaten winkelwagen. Handig, dus! Om Reloadify te integreren met Lightspeed hoef je alleen maar naar de Lightspeed app store te gaan en de app te downloaden. Oké, we maken het je makkelijk. Hier download je Reloadify voor Lightspeed. Het syncen van je gegevens duurt slechts 24 uur. Dat komt omdat we ook echt alles binnenhalen: orderdata, orderhistorie, klantgegevens, maar ook je gehele productcatalogus wordt ingeladen in Reloadify. Er is zelfs op categorie- en merkniveau te filteren. Standaard staan er al acht triggers voor je klaar die je zelf aan mag zetten. Een trigger is een geautomatiseerde e-mail die verstuurd wordt wanneer je klant aan bepaalde criteria voldoet. Denk aan de verlaten winkelmand, een verjaardag van je klant of een win-back campagne. 

Het handige is, is dat de integratie tussen Lightspeed en Reloadify voor zichzelf spreekt. Je hoeft geen velden of andere data te koppelen aan de juiste velden/data. Dit wordt allemaal automatisch al gedaan voor je. Het is dus een kwestie van plug and play.

Met de eenvoudige drag and drop editor is het een kwestie van minuten voordat je je template hebt staan. Je template is geheel in je eigen huisstijl te maken. Geen gedoe met opstartkosten, templatekosten of andere kosten. Bij Reloadify betaal je alleen voor het aantal actieve klanten. Deze actieve klanten delen we op in 2 groepen: nieuwsbriefabonnees en niet nieuwsbrief abonnees.   Zijn klanten die specifiek in zijn geschreven voor je nieuwsbrief. Niet nieuwsbriefabonnees zijn klanten die wel kortgeleden bij je hebben besteld, maar zich niet hebben ingeschreven voor de nieuwsbrief. Deze klanten mag je benaderen met cross- en upsell mails, zolang het maar relevant is. Bij Reloadify telt 1 e-mailadres als 1 profiel. Zo betaal je dus nooit dubbel. 

Lightspeed en eigen e-mail marketing module

Lightspeed heeft zelf ook een e-mail marketing module (Alleen voor retail R-series). Hier moet je niet te veel van verwachten. Je kunt namelijk je nieuwsbriefabonnees simpele berichten sturen:

e-mail in Lightspeed opstellen

Wat ook helemaal prima is als je nog niet zo’n groot klantenbestand hebt. Wil je toch graag wat meer flair aan je e-mail toevoegen? Dat kan! In dat geval kies je een ingebouwd sjabloon of maak je een eigen sjabloon. Dit is echter wel beperkt. 

Lightspeed vergelijken

Goed, je hebt nu enorm veel informatie gekregen over Lightspeed. Maar, wat is nou het wezenlijke verschil met andere grote platformen, zoals Shopify, Magento, WooCommerce? Die verschillen maken wij ook graag duidelijk voor je. Zo kan je een weloverwogen keuze maken welk platform precies bij jou en je webshop past. Wat wel zo fijn is!

Lightspeed vs Shopify

Hoewel Lightspeed en Shopify allebei beursgenoteerd en internationaal actief zijn, zijn er toch wezenlijke verschillen tussen deze twee spelers. 

Shopify kent haar oorsprong voor e-commerce. Zo is Shopify ooit geproportioneerd, wat je nog steeds terug ziet. Shopify richt zich op starters. Zo is dropshipping iets waarin Shopify uitblinkt, maar wat bij Lightspeed nog in de kinderschoenen staat. Integraties met Shopify zijn easy: van Instagram tot Wordpress: afrekenen via een externe partij was nog nooit zo makkelijk. 

Lightspeed kent haar oorsprong juist in een POS-oplossing. Ook richt Lightspeed zich niet op starters, maar juist op volwassen retailers. Lightspeed staat dan ook bekend als een omnichannel kanaal waarbij je zowel offline- als online-verkooppunten hebt. Zo is het bijvoorbeeld ideaal voor een cafetaria die zowel een afhaalpunt als bezorgpunt heeft. Lightspeed komt van origine uit Amsterdam en is daarom eerder veel groter en bekender geworden in Nederland dan Shopify. Zo is Shopify pas in 2019 actief begonnen met werven in Nederland.

Dus; Lightspeed vs Shopify: elk heeft zo zijn eigen doelgroep en grootte. Het ligt puur aan jouw business of Lightspeed of juist Shopify bij je past.

Lightspeed vs Magento 2

Lightspeed en Magento 2 zijn echt twee uitersten van elkaar. De verschillen zijn enorm. Dit komt doordat Magento een open source platform is. Dit betekent dat iedereen kan, en mag, ontwikkelen voor Magento. Wil je iets aanpassen wat je niet aanstaat? Geen probleem, dat kan gewoon. Lightspeed daarentegen, is een SaaS (Software as a Service) oplossing, wat het tegenovergestelde is van Open Source. In Lightspeed is het niet zo gemakkelijk om specifieke dingen aan te passen. Dit moet Lightspeed zelf ontwikkelen (wat dus maatwerk is), dat kan jij niet zelf. Lightspeed is daarom ook een abonnementsvorm, waarbij Magento gratis is om te gebruiken. Wel heeft Lightspeed ontzettend veel integraties om alsnog aan jouw wensen te kunnen voldoen. 

Is jouw webshop aan het groeien? En wil je graag in meerdere talen te werk gaan? Dan is dit simpel op te zetten in Magento. Daar heb je 1 domeinnaam, en 1 back-end, met verschillende storeviews. Het wisselen hierin gaat makkelijk via een dropdown menu. Zit je in Lightspeed? Dan heb je meerdere losse shops nodig met losse back-ends. Magento is erop ingesteld dat ook je assortiment mee gaat groeien. Wil jij verschillende producten (SKU’s) met elkaar bundelen of wil je gewoon je assortiment uitbreiden? Dat is in Magento geen probleem. Bij Lightspeed kan je er tegenaan lopen dat, wanneer je een bepaalde hoeveelheid aan producten overstijgt, je een duurder abonnement moet afnemen bij ze.

In Magento heb je iets meer vrijheid als het aankomt op functionaliteiten. Zolang het technisch gebouwd kan worden, mag het gebouwd worden. Bij Magento heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid, wanneer je een product toevoegt aan je webshop, oneindig veel velden (ook wel attributen genoemd) toe te voegen. Denk aan ‘geschikt voor’, ‘varianten’ of ‘opdruk van t-shirt’. Alles mag! Binnen Lightspeed is het mogelijk om 3 extra velden aan te maken. Vervolgens ben je ook iets beperkter in de filteropties die je hebt. 

Lightspeed vs Woocommerce / Wordpress

Woocommerce, of Wordpress, wordt extreem veel gebruikt voor websites en webshops. Dit komt vooral door het ruime aanbod van de plug-ins (55.000, and still counting). Je mag er dan ook vanuit gaan dat je bij WordPress in goede handen bent. Zo is bij Woocommerce letterlijk alles aan te passen. Hou er wel rekening mee dat, doordat alles aan te passen is, je wel veel plug-ins nodig hebt. En niet elke plug-in werkt even goed samen. De juiste plug-ins bij elkaar zien te krijgen is dan ook je eerste opgave als je aan de slag gaat met WooCommerce. Ook is het relatief gezien erg goedkoop om te beginnen met Wordpress. WooCommerce is dan ook een Open Source platform. Je hoeft alleen nog maar een hosting partij te kiezen en je bent klaar om te gaan. De kosten liggen dan ook tussen de € 5,- en € 20,- euro per maand, afhankelijk van je gekozen pakket. Dit is vele malen duurder dan Lightspeed. Echter, Lightspeed zal makkelijker zijn werk doen. Dit komt omdat Lightspeed volledig in control is in hoe hun integraties samen werken, waar Woocommerce dit niet is. De kans op een bug of fout in je website ligt bij Woocommerce dan ook veel hoger. Support kent WooCommerce trouwens ook niet, gezien het Open Source is. Lightspeed staat dan juist weer bekend om haar uitstekende support. 

Hoe je het ook wendt of keert: je moet uiteindelijk zelf bepalen of Lightspeed, Shopify of Woocommerce bij je past. En natuurlijk ook aansluit bij je webshop. En welke e-mail marketing software daar vervolgens weer bij past. Er is keuze zat!

Overtuigd? Probeer Reloadify dan gratis uit voor 14 dagen! 

< Terug naar blogoverzicht

Benieuwd naar wat we nog meer te vertellen hebben?

We blijven actief Reloadify updaten; heb je vragen, suggesties of opmerkingen? Laat het ons weten!

Volg ons op LinkedIN, YouTube, of Instagram.