Black Friday en Cyber Monday Checklist: de ultieme gids om je webshop klaar te stomen

Het voelt bijna alsof je in de e-commerce wereld compleet afhankelijk bent van één weekend van dat jaar: het Black Friday weekend. Vergeet vooral de maandag daarna niet: Cyber Monday. Er komt zo ontzettend veel op je af. En er moet veel geregeld worden. Geen paniek, wij helpen je graag een handje als het op het op tijd regelen van bepaalde zaken aankomt. Met deze ultieme gids heb je je gehele Black Friday planning zo op de rit en vergeet je helemaal niks. Wel zo fijn!

Black Friday en Cyber Monday Checklist: de ultieme gids om je webshop klaar te stomen image

Volgens de zoekwoordplanner van Google werd er in 2021 meer gezocht op de zoekwoorden ‘Black Friday’ dan in 2020:

Black Friday Zoekwoordplanner Google

Je ziet zelfs dat er begin augustus al gezocht wordt op het zoekwoord. Het is daarom altijd verstandig dat je op tijd begint met de voorbereidingen rondom Black Friday. Emerce meldde zelfs dat in 2021 op Black Friday de Nederlandse online omzetten 23% hoger lagen dan dat jaar daarvoor (gebaseerd op betalingen die via het Klarna-platform liepen). Gemiddeld werden er op Black Friday 100 iDeal-betalingen per seconde verwerkt.

Wat is een Black Friday?

Black Friday is van oorsprong een dag waarop veel Amerikanen hun kerstinkopen inslaan. Omdat je sowieso veel klanten mag verwachten op zo’n dag, spelen de winkeliers hier slim op in met hoge kortingen. Zó hoog dat je wel moet shoppen op specifiek Black Friday. Sterker nog: om het voor iedereen mogelijk te maken om te shoppen op deze dag, is het in Amerika zelfs een officiële feestdag waarop je vrij bent. Black Friday is de vrijdag na Thanksgiving.

Waarom heet het ‘Black Friday’? 

Dat is een lastige vraag, gezien we de term Black Friday al héél lang gebruiken. Er zijn daarom meerdere theorieën waar de oorsprong van de naam ‘Black Friday’ vandaan komt. 

We beginnen met de theorie uit Philadelphia (nee, niet de roomkaas, de Amerikaanse stad). In het jaar 1965 werd de term voor het eerste gebruikt in de Amerikaanse stad Philadelphia. De term werd toen gebruikt voor de enorme drukte die er in de stad heerste op de dag na Thanksgiving. Dit zou een link kunnen zijn naar ‘zwarte zaterdag’, wat we in Europa gebruiken als iedereen met de auto naar zijn of haar vakantiebestemming gaat. Of deze theorie klopt, is nog maar de vraag.

Er kwam namelijk een tweede theorie bij in 1981. Deze theorie claimde namelijk dat de dag na Thanksgiving de eerste dag was waarop winkels uit de rode cijfers kwamen en dus ‘in het zwart’ zijn gekomen. In de VS werd in die tijd namelijk de verliezen van een onderneming met rode inkt in een boek vastgelegd. De winst werd dan weer vastgelegd met zwarte inkt. Deze theorie gaat uiteraard nu niet meer op: het hele jaar door is het mogelijk om winst te boeken voor een onderneming. Deze theorie wijst meer op het economische belang wat de feestdagen met zich meebrengt. 

Het concept van Black Friday

Het concept van Black Friday is eigenlijk: zo veel mogelijk klanten binnenhalen met een zo hoog mogelijke korting. Over het algemeen krijg je met Black Friday de allerhoogste korting van het jaar. Wanneer het Black Friday is, verschilt trouwens ieder jaar. De eerste vrijdag na Thanksgiving is het Black Friday. Zo is Black Friday altijd op de vierde vrijdag van november. De Black Friday deals die je dan meekrijgt, zijn nooit te evenaren met de rest van het jaar. 

De zaterdag na Black Friday

De zaterdag na Black Friday is het Black Friday feest nog niet afgelopen. Direct na Black Friday val je in het Cyber Weekend. Omdat de vrijdag Black Friday is en die maandag daarop Cyber Monday, trekken de meeste e-commerce bedrijven het gehele weekend bij de Black Friday deals. Vaak is het dan zo dat je het gehele weekend mag profiteren van hoge kortingen. Hoe lang Black Friday duurt, hangt af van de winkel waar je shopt. Over het algemeen mag je er vanuit gaan dat Black Friday alleen op vrijdag geldt, met speciale deals. In het Cyber Weekend heb je mogelijk weer andere deals. En dat is wat Black Friday zo speciaal maakt. 

Wat is Cyber Monday? 

Cyber Monday is de maandag ná Black Friday. Het grootste verschil tussen Black Friday en Cyber Monday is dat Cyber Monday over het algemeen alleen online geldt, waar Black Friday zowel in een online- als offline winkel geldt. Daarom de naam ‘cyber’.
Verder heeft Cyber Monday geen mooi achtergrondverhaal zoals Black Friday dit wel heeft. Het is een toevoeging van het grote uitverkoopweekend, wat een mooi inhaakmoment is voor jou als marketeer. 

Welke aanbiedingen mag je verwachten bij Black Friday? 

Wat je elk jaar weer ziet, is dat voornamelijk elektronica het erg goed doet met Black Friday. Dit wordt verreweg het meeste afgeprijsd. Niet alleen elektronica, maar de dagelijkse artikelen van een drogisterij, kledingwinkel of speelgoedwinkel worden ook afgeprijsd. Met Black Friday ben je helaas niet meer origineel wanneer je een korting geeft van 10 of 15%. Nee, de consument verwacht tegenwoordig steeds meer korting. 70% of 80% is soms heel normaal voor black friday aanbiedingen. Soms heb je zelfs 1+1 gratis black friday deals. Of extraatjes zoals een compleet gratis artikel of een verloting onder de shoppers. De afdeling marketing haalt werkelijk álles uit de kast om Black Friday tot een succes te maken. Meedoen met Black Friday heeft zo wel zijn voordelen:

 • Je kan je aanmelden voor verschillende affiliatewebsites om je deals te promoten;
 • Je krijgt de kans om je magazijn op te ruimen en de ‘overblijfselen’ tegen dumpprijzen weg te doen;
 • Kortingen geven werkt vertrouwen bij nieuwe klanten. Wanneer er eenmaal een klant bij je heeft besteld, dan is de kans zeer groot dat deze klant de volgende keer opnieuw bij je bestelt. 

De ultieme e-commerce gids voor Black Friday 2022 - stap voor stap

1. Begin bij het begin: Maak een inkoop/ verkoop analyse

Het is lastig te bepalen met welke producten je nu precies gaat stunten. Maak daarom geen onderbuikgevoel keuzes, maar baseer je keuzes op data! Laat de data voor je spreken wat betreft je best presterende producten en je slecht presterende producten, je producten met hoge marges en je producten met lage marges. Maak analyses van eerdere promoties en beoordeel of het het waard is om deze acties mee te nemen in je Black Friday actie. 

Word jij een bedrijf dat met Black Friday zijn magazijn op gaat ruimen met artikelen die daar al heel lang liggen te verstoffen? Of word jij een bedrijf met één product met een hele hoge korting erop, om maar zo veel mogelijk klanten te lokken? Het zijn allemaal keuzes die gemaakt moeten worden. En laten we eerlijk zijn: je Black Friday omzet valt of staat met goed doordachte acties. 

2. Stel voor jezelf doelen op voor Black Friday

Voordat Black Friday begint, is het voor jezelf handig om na te gaan wanneer jij vond dat je Black Friday aanbiedingen succesvol waren. Ik geef je graag een aantal doelstellingen ter voorbeeld:

 • Je gemiddelde orderwaarde is die dag € 170,- euro in plaats van € 50,- euro
 • Je aantal bestellingen zijn in één dag verdrievoudigd
 • Je actie van de dag is compleet uitverkocht geraakt op Black Friday zelf
 • Je ROAS (return on advertisment spending) is 150%
 • Je opruimartikelen voor je magazijnsuitverkoop zijn voor 70% uit het magazijn
 • Merk X, Y en Z moeten 80% beter verkocht worden dan op andere dagen
 • Mijn omzet moet dit weekend X hoog zijn

Je ziet dat je black friday doelstellingen gigantisch uiteenlopend kunnen zijn. En juist daarom is het goed om dit doel (of deze doelen) helder voor ogen te hebben. Alleen dan is het mogelijk om je gehele e-commerce team efficiënt naar dit belangrijke weekend toe te laten werken.

3. Kijk goed naar wat je concurrenten doen met Black Friday

Het is niet onbelangrijk om even een blik te werpen op wat er zoal bij jou in je branche gebeurd tijdens Black Friday. Want, je wilt natuurlijk opvallen met jouw aanbiedingen. Kijk eens goed waarmee je concurrenten de afgelopen jaren hebben gestunt en met welke kortingen. Probeer hier van te leren. Ook is het van belang om na te gaan wanneer zij precies starten met Black Friday. Eerlijk is eerlijk: De Pre-Black Friday lijkt elk jaar eerder te beginnen. Wees op tijd met je planning!

4. Maak een Black Friday actielijst door een inkoop/ verkoop analyse

We zeggen soms wel eens: Laat het werk waar het werk hoort. In dit geval kan dat helemaal geen kwaad. Laat je collega’s van afdeling inkoop/ sales eens een lijst opstellen met goede acties. En wat is ‘goed’? Dat hangt af van de doelen die je hebt gesteld. Ben je van plan om hard te stunten met specifieke merken? Of specifieke categorieën? Kan en mag je wel zoveel korting geven op bepaalde producten? Soms moet dit in overleg met de verkopende partij in kwestie. Er gaat (geloof ons maar) best veel tijd zitten in zo’n lijst met acties. Want wat is de inkoopprijs? Verkoopprijs? Marge? En kan het uit om er een goede korting op te geven? Laten we eerlijk zijn: met een korting van 5% red je het niet met Black Friday. Black Friday gaat juist om torenhoge kortingen die nét iets te gek zijn. Laat daarom je collega’s op tijd beginnen met een lijst wat er precies in de aanbieding gezet kan worden tijdens Black Friday.

Is deze lijst er? Dan ben je nog niet klaar! Misschien wil afdeling marketing of afdeling e-commerce nog een laatste check hierop uitvoeren. Of misschien wil je wel een absolute knaller erin, waar dus véél meer korting op moet. Samen met je collega’s ga je na of de lijst zo compleet is en, of de acties definitief gemaakt kunnen worden.

Is iedereen het met elkaar eens? Top! In dat geval is het tijd om in te kopen. Je wilt geen reclame maken voor iets wat na één uur al uitverkocht is. Een beetje voorraad overal voor aanleggen is geen gek idee. Wees hier op tijd mee. 

5. Gamification voor of tijdens Black Friday?

Steeds vaker zie je dat Black Friday acties ludieker ingestoken worden. Gamification is bij uitstek geschikt voor Black Friday. Dit maakt het voor je bezoeker nóg spannender om bij je webwinkel te shoppen. Denk aan een Rad van Fortuin op je website, het werken met dagdeals zodat je elke dag een andere deal hebt of elke dag juist een deal toevoegen aan je website, zodat het spannend blijft welke deal er vandaag weer bij komt. Maak het zo leuk mogelijk voor je klant. Om de tijd op website te verhogen kun je een zoekactie op je website plaatsen: zoek een easteregg. Wanneer je hem hebt gevonden, krijg je korting. Je zult verstelt staan wat mensen allemaal doen voor kortingen. Zo had vorig jaar (2021) Ikea een ludieke actie: lever je oude IKEA-producten in om korting te krijgen. De oude IKEA-producten werden dan weer in de koopjeshoek geplaatst, voor een tweede leven. Steeds meer bedrijven noemen het dan ook geen ‘Black Friday’ meer, maar ‘Green Friday’. Of dat dit jaar extreem gaat veranderen is nog maar de vraag, gezien het begrip ‘Black Friday’ inmiddels al erg bekend is onder iedereen. 

6. Welke kanalen zet je in voor en tijdens Black Friday?

Met Black Friday pak je flink uit. Daarom mag iedereen weten wat jij doet met Black Friday. Denk daarom goed na over welke kanalen je precies in wilt zetten voor Black Friday en wanneer.

6.1 De website

Het belangrijkste visitekaartje van jezelf is: je website. Maak ver vooraf duidelijk op je website wanneer de Black Friday sale start (misschien met een Pre Black Friday sale?), welke deals je klanten mogen verwachten en waar ze zich eventueel mogen inschrijven voor de nieuwsbrief. Want: hoe meer nieuwsbriefleden, hoe meer mensen jij mag mailen. En hoe groter je omzet. Sowieso is het handig om alvast na te denken hoe je Black Friday gaat positioneren op je website: een banner op je homepage, een pop-up met een nieuwsbriefinschrijving, een pre-header, een landingspagina of dit allemaal? Kies een strategische plek uit waarvan je zeker weet dat het je klanten opvalt. Gebruik desnoods Hotjar alvast, die via heatmapping voor jou vastlegt waar je bezoekers zoal naar kijken op je website. In het kort, belangrijke dingen om over na te denken op je website:

 • Maak een aparte categorie voor Black Friday. Zo is het in één oogopslag duidelijk waar je klanten de beste deals kunnen scoren
 • Klanten die persoonlijk aangesproken worden, voelen zich eerder geneigd om iets bij je te kopen dan wanneer dit niet gebeurd. Blijf persoonlijk, ook op je website
 • Wees klaar voor de piek die kan voorkomen op je website tijdens Black Friday. Controleer of je website en webserver dit aan kan. 
 • Check via Google PageSpeeds Insights of je webshop snel genoeg laadt. Een snelle website wordt enorm gewaardeerd. De benchmark waar je aan moet denken ligt onder de 3 seconden per pagina. 
 • Maak een landingspagina aan voor Black Friday. Hier kondig je aan wat je klanten precies kunnen verwachten. Met deze pagina is het in een later stadium mogelijk om de bezoekers die deze pagina hebben bekeken opnieuw te targetten.

6.2 Google Shopping voor Black Friday

Google is voor vele webshops een belangrijk kanaal. We gebruiken als consument nog steeds vaak de zoekmachines Google en Bing. De afgelopen jaren wordt juist Google Shopping door vele mensen meer gebruikt. Het is makkelijk: het klikpad van de consument wordt verkort door alleen te zoeken op een zoekterm, waarna Google de aanbiedingen via Shopping laat zien. Het is daarom een slimme zet om te adverteren op Google Shopping. Wist je dat je in Google Shopping speciale Google Merchant promoties aan kan bieden? Met deze functie worden je online promoties weergegeven in Shopping advertenties. De gebruikers zien dan een link met een speciale aanbieding. Met deze link is de aantrekkingskracht van je Google Shopping advertentie groter en boost je uiteindelijk je click through rate. Kom jij in aanmerking voor Google Merchant Promotions? Meld je hier aan.Wat je zoal kan met Google Merchant promotions:\

 • Kortingen (1+1 gratis, X procent korting of cashback)\
 • Gratis geschenken: gratis promo-artikel of cadeaubon
  Google Merchant promotions werkt met je eigen productfeed. Deze zend je eenmalig naar Google, vervolgens is het mogelijk om je promoties toe te voegen. 

6.3 Google Ads voor Black Friday

Google Ads is zeker een kanaal wat je niet mag vergeten voor deze grote feestdagen. Soms is er niet eens veel geld voor nodig. Denk maar eens na over samenwerkingen tussen verschillende (merk)leveranciers voor extra exposure. Iedereen zal rond dezelfde periode op de zoekwoorden ‘Black Friday’ goed willen scoren. Hierdoor wordt het zoekwoord extra duur, gezien er veel concurrentie is. Denk daarom goed na over hoe je jezelf wil onderscheiden, zodat je juist goed vindbaar wordt tijdens Black Friday. Wil je specifiek gevonden worden op bepaalde merken of categorieën? Of juist op hele specifieke producten?

Wat handig is om over na te denken, zijn promotie extensies via Google Ads. Google Ads kent verschillende extensies, waaronder de promotie extensie. De promotie extensie is speciaal in het leven geroepen voor bijzondere dagen zoals Valentijnsdag, Moederdag, maar ook Black Friday. Wanneer je kiest voor de gelegenheid ‘Black Friday’, dan krijg je Google advertentie direct een labeltje met ‘Black Friday’, wat heel herkenbaar is voor je bezoekers. Zo zien zij in één oogopslag dat het om een Black Friday promotie gaat. De kans dat ze dan doorklikken, is groter dan zonder de promotie extensie. 

Prijsextentie maken Google Ads

6.4 Social Media voor Black Friday

Via social media bereik je misschien een andere doelgroep dan via je Google Ads. Het is daarom slim om deze kanalen mee te nemen. Of, in het beste geval: samen te laten werken.
Want het retargetten van je audience is erg goed te doen met Meta. Klanten die eerder bijvoorbeeld op jouw website hebben rondgeklikt, zijn te retargetten via Facebook en Instagram. Een slim voorbeeld hiervan is:
Zet alvast een coming soon landingspagina op en laat hier zo veel mogelijk verkeer op landen. Al het verkeer wat op deze pagina landt, kun je gemakkelijk retargetten op Facebook en Instagram.

Denk eens na over eventuele samenwerkingen met influencers. De influencermarkt wordt steeds groter en groter en sinds 2022 hebben zij zich te houden aan wetgeving. Met deze wetgeving is het promoten van artikelen eerlijker gemaakt. Influencers zorgen vaak voor herkenbaarheid, in ieder geval onder hun doelgroep. Het is daarom geen gek idee om in jouw eigen uitingen ook de gezichten van influencers mee te nemen. 

Heeft jouw bedrijf al een TikTok account? Dan is het niet nieuw voor jou dat je met TikTok kan adverteren. Via de TiKTok Ads Manager is er gemakkelijk via je laptop een advertentie te maken voor Black Friday. Het instellen van je advertentie heeft wel iets weg van de Facebook Business manager: kies je doelstelling, budget en bepaal welke video/foto je wilt laten zien. Even een Call To Action toevoegen en klaar ben je. 

6.5 Affiliate websites

Iedereen wil goed zichtbaar zijn als website met Black Friday. Daarom zijn er een tal van collectieven die Black Friday deals op één website verzamelen. Voorbeelden hiervan zijn:

Al deze websites zijn hoog qua ranking in de Google zoekresultaten wanneer je zoekt op ‘Black Friday aanbiedingen’. Hier kan bijna niemand tegenop. Het is daarom slim op je ‘in te kopen’ op deze websites. Dit heet ‘affiliate’. Jij koopt je in om op zo’n website te mogen staan met jouw aanbiedingen. In ruil daarvoor strooit deze website met cookies. Wanneer een potentiële klant vanuit zo’n website doorklikt naar jouw website en vervolgens een aankoop doet, dan wordt er via cookie tracking bepaald dat de conversie vanuit deze site kwam. De site in kwestie heeft per transactie een bepaalde ‘fee’ vastgesteld waar ze recht op hebben. Dat is het verdienmodel van een affiliatewebsite. Je moet voor jezelf afwegen of deze fee op kan tegen jouw conversies. 

6.5 E-mail Marketing voor Black Friday

Zeker een onmisbaar kanaal is je e-mailmarketing. In tegenstelling tot Google Shopping, Google Ads en Social-Media-advertenties kost dit namelijk geen geld. Alleen personeelsuren. Het is aan te raden om flink los te gaan met je e-mail marketing. Zowel vóór, tijdens als na Black Friday. Jij weet als geen ander dat het erg druk in de inbox van de consument is tijdens deze periode. Wat kan je het beste doen om zo veel mogelijk uit je e-mailmarketing te halen? Het makkelijkste is om uit te typen welke communicatie je wanneer wilt geven aan je klanten. Een voorbeeld hiervan is:

Vanaf 1 oktober
Actieve pop-up op website voor inschrijving nieuwsbrief voor crazy black friday deals

17 oktober
Eerste nieuwsbrief met aankondiging Pre-black Friday van 14 tot 24 november

24 oktober
Tweede nieuwsbrief: reminder, binnenkort Pre-black Friday, save the date 

31 oktober
Derde nieuwsbrief: bekendmaking eerste 3 deals Pre-Black Friday

7 november
Urgentie nieuwsbrief: nog 1 week tot de superdikke sale begint!

12 november
Urgentie nieuwsbrief: countdown, aftellen met je klanten naar Pre-black friday

14 tot 24 november - pre-black friday

14 november
Nieuwsbrief: De Pre-Black Friday sale is begonnen!

24 november
Laatste dag van de Pre-Black Friday sale is aangebroken

25 november
Black Friday, dit hele weekend nóg hogere kortingen

26 november
Zaterdag dagdeal Black Friday

27 november
Laatste dag Black Friday, pak je kans!

28 november
Cyber monday. Andere deals dan Black Friday met hoge kortingen

Met deze globale planning voor e-mailmarketing kom je al een heel eind. Wil jij e-mail marketing-voorbeelden voor Black Friday, Black Friday headliners of Black Friday e-mail taglines? Lees dan snel verder! We gaan straks dieper in op e-mailmarketing rondom Black Friday. 

7. Maak je planning voor Black Friday compleet 

Goed, je hebt nu alle facetten van marketing gehad. Nu is het van belang om al je marketing activiteiten neer te zetten in één planning, ook wel een contentplanning genoemd. Koppel er gelijk een startdatum aan en een naam aan. Dan weet je direct wie verantwoordelijk is voor welke taak en wanneer ze ermee starten. Vind je de taken wel helder, maar heb je het overzicht (nog) niet? Ik kan je aanraden om een Excel bestand bij te houden, wat er zo uit kan zien: Black Friday Content Kalender

Wanneer je in een online Excel document werkt (in bijvoorbeeld Google Drive), dan worden je wijzigingen live gemaakt. Wijzig jij bijvoorbeeld jouw taak naar een bepaalde kleur, omdat je deze af hebt? Dan ziet je collega dit live terug. Dit is gemakkelijk, omdat je dan nooit onderling met verschillende versies van de bestanden zit. Wanneer je werkt met je rij een kleur geven als iets af is, is het voor je collega’s in één oogopslag duidelijk dat de taak klaar is. Wil je voor jezelf wat extra zekerheid inbouwen? Voeg dan een feedback ronde toe aan de Excel document. Zo weet je zeker dat het afgeleverde werk is bekeken en beoordeeld door een andere collega. 

8. Hou je development team stand-by tijdens Black Friday

Op een dag, zoals Black Friday en de aanloop ernaartoe, mag er niks mis gaan. Dit kan je je simpelweg niet permitteren. Het is belangrijk dat alles zo soepel mogelijk verloopt. Je vraagt veel van je team, maar van je website. Wees daarom extra alert op fouten. Wordt er in dier periode een fout gemaakt? Regel dan met je development team dat er altijd iemand van het team op stand-by staat om je direct te helpen. Want wat kan er nu eigenlijk niét mis gaan op Black Friday? Veel voorkomende zaken zijn:

 • Voorraden worden niet op tijd/ niet geüpdatet, waardoor er veel backorders ontstaan die je niet kan uitleveren  
 • De verkeerde prijzen worden geüpload naar de website
 • Er is dermate veel verkeer dat je website down is
 • Klanten kunnen niet afrekenen/ Check-out is kapot
 • De verkeerde artikelen zijn afgeprijsd

Het kan allemaal wel eens gebeuren, en consumenten genieten hier uiteindelijk van. Is een product te laag geprijsd? Hup, je hebt zo tientallen bestellingen. En dat kost iedereen tijd en geld. 

9. Schaal je klantenservice op tijdens Black Friday

Elk jaar is het hetzelfde verhaal: tijdens de feestdagen wordt er nu eenmaal enorm veel online besteld. Als je klanten daarom lang op hun pakket moeten wachten of andere klachten hebben, dan gaan ze bellen. Als ze bij je klantenservice dan óók nog eens lang moeten wachten, krijg je boze klanten. Zorg ervoor dat je klantenservice rond deze periode genoeg capaciteit heeft. Daarnaast is het van belang dat ze op de hoogte zijn van de Black Friday acties die op dat moment gelden. Mochten daar vragen over binnen krijgen, dan kunnen ze direct hierop handelen. 

10. Luister naar je vervoerders tijdens Black Friday 

Vaak geeft een PostNL, DHL of een andere vervoerder ver van tevoren bepaalde tips mee hoe je logistiek gezien het beste omgaat met het verzenden van je pakketten. Als iedereen goed met dit logistieke proces omgaat, hebben we allemaal de beste kans om onze klanten zo snel mogelijk te voorzien van hun pakket. En dat geeft weer minder druk voor je klantenservice én voor je vervoerder. 

Best practices in e-commerce voor Black Friday e-mailmarketing 

Dat wat waar jij misschien wel op hebt gewacht is aangebroken. De best practices voor e-mailmarketing voor, tijdens en na Black Friday 2022. In dit hoofdstuk vind je:

 • Black Friday e-mail marketing-voorbeelden
 • Black Friday e-mails tips
 • Black Friday e-mail onderwerpregels

Black Friday E-mail Marketing Voorbeelden

Bekijk hier enkele voorbeelden van Black Friday aanbiedingen van Reloadify klanten:

Black Friday E-mail Marketing Voorbeelden

Black Friday E-mail Marketing Voorbeelden

Black Friday E-mail Marketing Voorbeelden

Zoals je hierboven ziet, is er geen standaard template voor Black Friday e-mails. De één maak het heel duidelijk met één grote banner. De ander doet er een ludiek filmpje bij. Alles kan én alles mag op Black Friday. Sinds 2022 is het in Reloadify mogelijk om een countdown timer in je e-mail neer te zetten, wat het gevoel van urgentie versterkt. Een echte aanrader! Meer tips? Lees dan verder!

Pre-Black Friday e-mail strategie tips

Het aankondigen van Black Friday wil je vroeg doen. Maar echt: vroeg. Op Black Friday zelf wordt de inbox overspoeld door Black Friday aanbiedingen. Met een Pre Black Friday sale kom je al eerder onder de aandacht bij je klant en kan je de drukte op je website en in je magazijn wat spreiden. Er bestaan verschillende manieren om je Pre Black Friday sale aan te kondigen. 

 1. Een ‘gewone’ aankondiging e-mail om je in te schrijven

Bax Music Black Friday voorbeeld e-mail

Niet elke klant die in je klantenbestand zit is ingeschreven op de nieuwsbrief. Tijd om hier actief actie op te ondernemen, vóórdat Black Friday begint. Bax Music speelt hier slim op in, door klanten die in hun klantenbestand staan, actief te mailen om zich aan te melden voor de ‘Early Bird E-mail’, om als eerste te profiteren van Black Friday deals. 

 1. Laat klanten alvast een account aanmaken 

Loavies Black Friday voorbeeld e-mail

Loavies pakte het heel slim aan. Voordat Black Friday begon, hebben ze hun klanten opgeroepen om een account bij ze aan te maken. Wanneer je een account aanmaakte, kreeg je een speciaal toegangsticket toegestuurd op je telefoon. Met dit ticket kreeg je eerder toegang tot de Black Friday acties, zodat je zeker wist dat jouw favoriete must have nog aanwezig was. Dit is slim op meerdere manieren:\

- Klanten maken massaal een account bij je aan, waardoor het afrekenen vaak sneller gaat\

- Profielverrijking to the max: mensen zijn zelfs bereid om hun mobiele nummer af te geven voor het speciale ‘early bird ticket’.

3. Pre-Black Friday e-mail met opvallende afbeeldingen

Festifashion black friday voorbeeld e-mail

Festyfashion wilde extra opvallen voor de pre-black friday sale. Een goede tip is om gebruik te maken van GIFjes. GIFjes vallen extra op en vinden mensen vaak leuk om te bekijken. De belangrijkste informatie wordt onder de aandacht gebracht: alles onder de € 15,- euro. Het is in één oogopslag duidelijk wat de actie is. 

4. Spreid de Black Friday drukte met een pre-sale

KoopjesDrogisterij Black Friday voorbeeld e-mail

KoopjesDrogisterij pakt het slim aan om de drukte van Black Friday te verspreiden. Vóór Black Friday aan houden ze al een pre-sale. Via de nieuwsbrief maken ze bekend dat je alvast hoge kortingen pakt op de ‘coming soon’ pagina voor Black Friday. Slim voor henzelf en fijn voor de klanten. 

5. Maak er een gehele cyberweek van

Vichy Black Friday voorbeeld e-mail

Vichy spreidt ook de drukte van Black Friday door de gehele week te stunten met aanbiedingen in hun ‘Cyber week’. Zo laat je het begrip Black Friday wat los en pak je de hele week de aandacht van je klanten. 

6. Geef een kortingscode mee in je nieuwsbrief

Drankgigant Black Friday voorbeeld e-mail

Wat Drankgigant heel slim doet, is een korting over een bepaald assortiment geven met een kortingscode. Het voordeel hiervan is dat je niet alle artikelen hoeft af te prijzen. Door erbij te zetten ‘de kortingscode is nog maar een paar dagen geldig’ creëer je urgentie om de kortingscode nú te gebruiken. Straks is het te laat. Er wordt extra haast gecreëerd bij je klanten op die manier. 

7. Geef een cadeautje weg tijdens Black Friday

Notino voorbeeld e-mail

Ben jij niet in de gelegenheid om kortingen te geven op je assortiment? Geef dan een gratis cadeautje weg! Zo doe je alsnog mee met Black Friday en mis je de boot niet. Black Friday is namelijk hét moment om weer contact te zoeken met je klanten. Soms is het mogelijk om met merkhouders een afspraak hierin te maken, soms moet je zelf creatief zijn met wat je precies weg kan geven. Het aanbieden van een gratis cadeau is in de meeste gevallen makkelijk in te stellen in de back-end van je webshop. 

8. Laatste kans e-mail 

Pig and Hen Black Friday

Is Black Friday bijna afgelopen? Geef je klanten nog een laatste kans door ze nogmaals de actie te laten zien. In de e-mail van Pig & Hen wordt er extra urgentie gecreëerd door in de mail duidelijk neer te zetten dat:\

 • De actie alleen vandaag nog geldt\
 • De actie alleen geldt zolang de voorraad strekt
  De boodschap is hier erg duidelijk: shop nu, voordat het te laat is. 

9. De e-mail met een verlenging van de deals

Dekbeddiscounter voorbeeld email

Een typisch voorbeeld waar Dekbeddiscounter vaker gebruik van maakt: een last minute verlenging van de deals. Het kan voorkomen dat je klant niet in de gelegenheid is om te genieten van Black Friday of Cyber Monday. Speel hier slim op in door je aanbiedingen op het laatste moment te verlengen. Je concurrenten zijn al gestopt met stunten, waar jij nog even door gaat. In de mail worden de belangrijkste punten gehighlight: 

 • Verlenging van de actie
 • 2e + 3e artikel gratis

10. Black Friday met een weggeefactie

Mark Bongers Black Friday

Mark Bongers pakt het heel anders aan. Om klanten te werven voor zijn online trainingen, stunt hij met een Black Friday actie: kom naar de online training en maak kans op leuke prijzen door het prijzenrad. De online training is gratis, dus het is een echte win-win situatie.
Wanneer je een wedstrijd verbindt aan een aankoop, wordt het nóg spannender om bij je te bestellen. Je krijgt een hoge korting én hebt daarna nog kans om iets te winnen. 

11. Pas al je e-mailcommunicatie aan op Black Friday

Black Friday Verlaten Winkelwagen

Het allerleukste is het om al je e-mailcommunicatie af te stemmen op Black Friday. Want hoe leuk is het dat je klanten die periode een verlaten winkelwagen e-mail krijgen in de stijl van Black Friday? Op deze manier behoud je in al je uitingen één stijl. En valt het extra op wanneer je klant een winkelwagen achterlaat. 

Black Friday en Cyber Monday e-mail onderwerpregels voor een hoge conversie

Vind jij het lastig om onderwerpregels te bedenken die opvallen tijdens Black Friday? Geen probleem. Wij helen je graag op weg met de beste e-mail onderwerpregels voor Black Friday en Cyber Monday. Natuurlijk wil jij een hoge open rate en een hoge conversieratio. De truc is om je klant te verleiden in de header en pre-header. Waarom zou je klant door wíllen klikken? 


Bekijk hier onderwerpregels voor een hoge open rate tijdens Black Friday: 

 • Klaar voor de Pre-Black Friday Sale?
 • 70% Korting voor Black Friday. Open snel en ontdek
 • Sneak peek voor Black Friday? Nu online!
 • De kortingen waar jij op hebt gewacht!
 • NU begonnen: Black Friday Sale 
 • Nog 6 uur te gaan voordat alle Black Friday deals voorbij zijn
 • 50% Korting voor Black Friday + gratis verzending
 • Black Friday Alert! Wees er snel bij!
 • Deals, deals, deals! Bespaar nú met hoge kortingen
 • Ready or not: hoge kortingen! Shop nu
 • 70% korting! Waar wacht je op? 
 • Shop ‘till you drop met Black Friday sale!
 • Deal Alert! Black Friday Deals all-over the place
 • TOP DEALS met Black Friday!
 • (Naam), deze Black Friday Deals wil je niet missen
 • Kijken én Kopen tijdens Black Friday!
 • BLACK FRIDAY EARLY ACCESS STARTS NOW
 • Black Friday Week is in volle gang!
 • Pssst… Black Friday Week start morgen!
 • 🔥 CYBER MONDAY DEALS 🔥
 • 🔥 Wegens succes verlengd: Nog 1 dag Cyber aanbiedingen
 • Black Friday waarschuwing: Deals van 9,99 raken uitverkocht!
 • Laatste kans om tot 50% te besparen!
 • Scoor onze geweldige deals nú!
 • Hoe denk jij over 50% korting?
 • Reminder: Black Friday sale is bijna afgelopen 
 • Verrassing! 25% Korting op de gehele webshop!
 • De grootste sale die we ooit hebben gehad! 50% Korting!
 • Exclusief voorproefje van de Black Friday deals
 • Black Friday 3-daagse Scoor nu de topdeals!
 • 50% Korting. Gratis Verzending! BLACK FRIDAY!
 • Aftellen: nog 6 uur profiteren van Black Friday Deals
 • Hallo, met Black Friday: tot 40% korting!
 • Cyber Monday: 50% korting! 
 • OMG! Hoge kortingen voor Cyber Monday!
 • Cyber Monday uitverkoop! Alle artikelen met een hoge korting!
 • Ontgrendel nu jouw exclusieve Black Friday Deal
 • Grootste verkoop van het jaar Exclusieve deals
 • De klok tikt, de laatste uurtjes van Black Friday zijn aangebroken

Black Friday en Cyber Monday e-mail onderwerpregels tips

Sowieso hebben we een aantal tips om extra op te vallen in de inbox bij je klanten tijdens Black Friday en Cyber Monday:

 • Maak het persoonlijk en gebruik de voornaam van de klant in de onderwerpregel
  Persoonlijke mails worden vaker geopend dan algemene e-mails. 
 • Gebruik een persoonlijke afzender
  Persoonlijk contact blijft de consument belangrijk vinden. Online zie je dit al veel: chatbots op verschillende websites hebben een naam. Bij een nieuwsbrief is het gebruik van je afzender een hele goede methode, bijvoorbeeld ‘Tom van Reloadify’. De meest optimale combinatie is een persoonlijke naam met je bedrijfsnaam. Zo is Billie het gezicht van Bol.com bijvoorbeeld. 
 • Gebruik emoji’s om op te vallen
  Het is een hele tijd hip geweest om verschillende emoji’s in de onderwerpregel neer te zetten. Denk aan hartjes, zandlopertjes, oogjes en zonnetjes. Het is een prima manier om op te vallen, maar overdrijf het niet. Wanneer je te veel emoji’s gebruikt, doet dit afbreuk aan je naam en nemen je klanten je minder serieus. En dat wil je niet.

Maak gebruik van A/B testen tijdens Black Friday/ Cyber Monday

Zeker als je het over je onderwerpregel, dan is dit redelijk bepalend voor je openratio. Experimenteer met verschillende onderwerpregels en ontdek welke variant het meeste resultaat voor jouw webshop oplevert. Met de uitslag van de A/B test kun je zeker je doelgroep beter leren kennen en hiervan leren voor volgend jaar. 

Belangrijk: blijf ook na Black Friday en Cyber Monday verbonden

Wat veel bedrijven vergeten, is om van je feestdagkopers je vaste klanten te maken. Laat wat van je horen na de feestdagen. Zorg ervoor dat je klanten je niet vergeten en blijf top of mind. Dit doe je door actief te blijven e-mailen met je klanten en het engagement op te zoeken op bijvoorbeeld social media. Het zou zonde zijn dat je zó hard hebt gewerkt, en dat het blijft bij eenmalige klanten.

<Terug naar blogoverzicht

Benieuwd naar wat we nog meer te vertellen hebben?

We blijven actief Reloadify updaten; heb je vragen, suggesties of opmerkingen? Laat het ons weten!

Volg ons op LinkedIN, YouTube, of Instagram.