E-mail marketing software in Nederland

In heel Nederland heb je ontzettend veel e-mail marketing tools. Welke tool is nu de beste voor jou? En waar moet je zoal op letten als je een nieuwe e-mail software aanschaft? Wij nemen je graag mee in welke soorten e-mail marketing software er zijn, waar je op moet letten en tot slot een begrippenlijst met begrippen die je moet kennen als je je bezig gaat houden met e-mailmarketing.

E-mail marketing software in Nederland image

👉 Nog niet zo bekend met e-mail marketing? Lees dan onze blog over e-mailmarketing en wat het inhoudt.

Welke soorten e-mail marketing tools zijn er?

Er zijn zo veel verschillende e-mail marketing software soorten, soms duizelt het je. En welke past het beste bij jouw webshop? Je kunt e-mail marketing software indelen in drie soorten:

 • E-mail Software voor het versturen van je nieuwsbrief
  Met deze software ga je alleen voor het versturen van je nieuwsbrief. Niet meer en niet minder. Je hebt je nieuwsbrief abonnees waar je op reguliere naartoe mailt. Deze software is puur gericht op het zenden van informatie.
 • E-mail Software met marketing automation erin
  Deze software gaat al een stapje verder. Met deze software is het mogelijk om geautomatiseerde e-mails te versturen. Een goed voorbeeld hiervan is Mailchimp. Via een flow zijn er geautomatiseerde e-mails te versturen op basis van wat je klanten bijvoorbeeld als laatste hebben gekocht.
 • E-mail Software alles-in-1 (met onder andere marketingtools erin)
  Wil je je e-mailmarketing uitbreiden en alles eruit halen? Dan ga je voor een software met alles-in-1. Dit betekent dat je naast e-mailmarketing nog andere opties in de software hebt. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van landingspagina’s, het tonen van pop-ups op je website of de integratie met social media zoals Facebook. De alles-in-1 software is niet meer specifiek gericht op nieuwsbrieven versturen, maar op omzet behalen en profielverrijking.

Bedenk voor jezelf wat je precies wilt met jouw e-mailmarketing. Een nieuwsbrief zo nu en dan uitsturen is helemaal prima. Geen enkel punt van hierboven is fout. Wees je er wel van bewust dat als je kiest voor software die alleen je nieuwsbrief uitstuurt, je niet alle voordelen van e-mail marketing benut. Daarvoor is sowieso een marketing automation nodig. Met Alles-in-1 software is zeker tot 80% van je e-mailmarketing activiteiten te automatiseren en toch zeer relevant voor je doelgroep.

Criteria voor e-mail marketing software

Weet jij wat je wilt doen met je e-mail marketing aan de hand van de bovenste punten? Top! Dan is het nu tijd om na te gaan welke criteria je belangrijk vindt in je e-mail marketing software.

Helpt het om je e-maillijst te laten groeien?

Een criteria voor het bepalen van je e-mail marketing software is dat het je moet helpen om je e-maillijst te laten groeien. Hiervoor is het handig dat de software kan integreren met zoveel mogelijk systemen. Denk maar eens aan je CMS systeem of een customer data platform zoals Datatrics of Zapier.

Pijl je eigen niveau in kennis van e-mail marketing

Waar je ook goed over na moet denken is hoeveel tijd je zelf in e-mailmarketing wilt steken. De ene e-mail marketing tool is makkelijker te begrijpen dan de andere. Het gebruikersgemak ligt ver, maar dan ook heel ver uit elkaar. Heb je zelf minder verstand van e-mailmarketing of ben je minder technisch? Bespaar jezelf dan tijd en ga voor een simpeler programma (of verdiep je erin).

Hoe gebruiksvriendelijk moet de software zijn?

Ook is het van belang om te kijken of de software je helpt om meer te verkopen door het gebruiksgemak. Is je e-mail software tool in staat om je e-maillijst te segmenteren op mensen die je e-mails openen of doorklikken? Wanneer je via segmentatie klanten uit kan sluiten of via een segmentatie juist heel gericht een doelgroep kan benaderen dan is dit zeker wat waard.

Hoeveel waarde hecht je aan de support?

Kijk ook vooral naar de support die je krijgt bij bepaalde software. Is de support in het Nederlands, Engels of een andere taal? Kun je er altijd terecht? En hoe snel reageren ze? Zeker een puntje van aandacht om mee te nemen!

Overige criteria

Meer voorbeelden van criteria waar je naar kan kijken:

 • Kwaliteit van de rapportages die je ziet (zie je een click rate, open rate en bouncerate? En de opbrengst per nieuwsbrief? Het aantal orders per nieuwsbrief?)
 • Prijs per maand (afhankelijk van aantal e-mails of aantal contacten);
 • Prijs / kwaliteit - verhouding;
 • Kwaliteit van ondersteuning en help desk;
 • Extra marketing tools: Denk aan een landingspagina bouwer, inschrijfformulieren, het aanbieden van een webinar etc;
 • Integratie met e-commerce;
 • GDPR compliance - in welke mate voldoet de software aan de aangescherpte Europese privacy wetgeving?; 
 • Deliverability rate;
 • Aanwezigheid van een ingebouwd CRM - leg je kennis over klanten vast in een CRM;

De prijs van je e-mail marketing software

Niet onbelangrijk om mee te nemen is de prijs van je e-mail marketing software. De modellen voor de prijzen zijn vaak onderverdeeld in twee verschillende categorieën:

 • je betaalt voor het aantal mails per maand zonder een maximum aantal contacten
 • je betaalt voor het aantal e-mailadressen in je lijst zonder een maximum aantal emails

Voor beide opties valt iets te zeggen. Wanneer je betaalt voor het aantal e-mails wat je uitstuurt per maand kunnen de kosten flink oplopen. Heb je bijvoorbeeld 5.000 klanten in je e-mailbestand? En mail je deze klanten twee keer per week? Dan verstuur je per week al maar liefst 10.000 e-mails, en per maand 40.000. Denk hier goed over na! Betaal je voor het aantal e-mailadressen in je lijst? Hou er dan rekening mee of er onderscheid wordt gemaakt in alle e-mailadressen die in je lijst staan of alle actieve e-mailadressen die in je lijst staan. De ene software houdt er wel rekening mee, de ander niet. Bij Reloadify syncen we alle contacten van jouw webshop, maar betaal je enkel voor je actieve klanten. Dat vinden we wel zo eerlijk.

E-mail marketing software woordenlijst

In je zoektocht naar een passende e-mail marketing software kom je veel vakjargon tegen. Ben je net nieuw in de e-mail marketing wereld? Dan duizelt het je nu vast van allerlei begrippen waar je nog nooit van hebt gehoord. We helpen je graag een beetje op weg.

 • Transactionele mails
  Transactionele mails zijn het tegenovergestelde van nieuwsbrieven. Ze geven informatie weer over je bestelling, zoals een bestelbevestiging, verzendbevestiging of een e-mail voor het schrijven van een review.
 • Crossplatform
  Je hebt te maken met een crossplatform wanneer de software in staat is om meerdere platforms met elkaar te verbinden.
 • Trigger
  Een signaal wat je e-mails in werking zet. In Reloadify is het bijvoorbeeld mogelijk om een trigger af te vuren zodra iemand zich heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief. Met de trigger wordt een automatische e-mail verstuurd naar diegene die zich heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief. Maar ook een verjaardagsmail wanneer je klant jarig is stel je in via een trigger.
 • Flow
  Een serie e-mails die samen een automation zijn
 • Leads verzamelen / lead generation
  Lead generation software verandert website bezoekers in ‘leads’ doordat bezoekers zich via een inschrijfformulier inschrijven voor jouw emaillijst. Dit doe je via een pop-up of landingspagina.
 • E-mail deliverbility rate
  Het percentage van verzonden emails dat daadwerkelijk in de inbox van je klanten terecht komt en niet in spam belandt.
 • Open rate
  Het percentage klanten dat je e-mails heeft geopend ten opzichte van je totaal aantal klanten.
 • Click rate
  Het percentage klanten dat op een link of afbeelding in een e-mail klikt.
 • ROI rate
  ROI staat voor Return On Investment. Het geeft het rendement aan op jouw investeringen. Het geeft dus aan wat je overhoudt aan de investeringen die je hebt gedaan.
 • funnel
  Een funnel is een model dat je helpt inzicht te krijgen in de verschillende fases die de klant doorloopt voordat hij over gaat op aankoop. Een funnel heeft een model van een kegel.

Vraag een demo aan!

Het is wikken en wegen. Voor welke e-mail software ga je? Laat de software jou maar eens overtuigen! In bijna alle gevallen is er een demo aan te vragen. Bij Reloadify is het pakket voor 14 dagen gratis uit te proberen. Je webshop koppelen is een makkie. Op die manier mag je zelf door de software heen lopen en kijken of dit bij je past. Want zeg nou zelf: beelden zeggen veel meer dan belovende woorden.

< Terug naar blogoverzicht

Benieuwd naar wat we nog meer te vertellen hebben?

We blijven actief Reloadify updaten; heb je vragen, suggesties of opmerkingen? Laat het ons weten!

Volg ons op LinkedIN, YouTube, of Instagram.