5 tips voor een succesvolle nieuwsbrief

5 tips voor een succesvolle nieuwsbrief

Strategie1 februari 2023

Een nieuwsbrief verstuur je natuurlijk niet voor niets. Je hebt nieuws voor je ontvangers, je wil jezelf weer onder de aandacht brengen of je wil jouw product verkopen. Het versturen van een nieuwsbrief is één ding. Maar hoe haal je nou het meeste uit je nieuwsbrief? We geven je 5 tips, inclusief voorbeelden, waarmee ook jij succesvolle nieuwsbrieven verstuurt.

 

De kans is groot dat de ontvanger van jouw nieuwsbrief die dag veel meer e-mails ontvangt. Zorg er daarom voor dat jouw mail opvalt tussen de rest, zowel in de inbox als in de mail zelf. In dit blog lichten we de volgende 5 tips voor je toe:

  1. Zorg voor een opvallende en teasend onderwerp
  2. Maak gebruik van de snippet
  3. Voeg een duidelijke call to action toe
  4. Vergeet je huisstijl niet
  5. Geef je klanten de mogelijkheid zich uit te schrijven

Een opvallend en teasend onderwerp

Het laten opvallen van je nieuwsbrief begint in de inbox. Het allereerste wat de ontvanger van jouw mail ziet, is het onderwerp. Dit maakt het onderwerp enorm belangrijk! Maar laat dit je niet afschrikken. Het opstellen van een goed onderwerp is niet ingewikkeld. We helpen je op weg!

Een goed onderwerp trekt de aandacht en laat zien wat men van jouw mail kan verwachten, zonder de exacte inhoud te verklappen. Stuur je een nieuwsbrief om je klanten op de hoogte te stellen van de nieuwste producten in je assortiment? Denk dan aan een onderwerp zoals “Dit zijn onze nieuwste producten”. Dit onderwerp wekt nieuwsgierigheid op. Bij het lezen van dit onderwerp vraag je jezelf af: wat zijn dan de nieuwste producten? Grote kans dat je ontvanger dit ook denkt en jouw nieuwsbrief opent!

Verzend je een nieuwsbrief om kennis te delen? Een onderwerp met lijstjes en tips zorgen ervoor dat je ontvanger meer wil weten, denk maar aan “Onze 5 tips voor meer omzet”. Door een aantal te noemen (5 tips) maak je het behapbaar voor de ontvanger.

💡 Tip: zorg ervoor dat je onderwerp en de inhoud van je nieuwsbrief altijd met elkaar overeenkomen. Zo voorkom je een mismatch en blijf je geloofwaardig voor je ontvanger!

Maak gebruik van de snippet

De snippet (ook wel de pre-header of preview text genoemd) is de regel tekst die zichtbaar is in de inbox, onder of achter het onderwerp. Nog een plek om de aandacht van je ontvanger te trekken dus!

Je kunt de snippet gebruiken als verlengstuk van je onderwerp. Verklap bijvoorbeeld al één van je nieuwste producten, of zet de eerste tip voor meer omzet in de snippet. Of zet deze extra ruimte in om een tweede onderwerp uit je mail te teasen. Zo vergroot je de kans dat jouw e-mail past bij de interesses van je ontvanger, en je mail geopend wordt.

Voeg een duidelijke call to action toe

Je hebt altijd een reden om een nieuwsbrief te versturen. Wat jouw reden ook is, je wil natuurlijk niet dat jouw nieuwsbrief direct na het openen in de digitale prullenbak terecht komt. Idealiter onderneemt de ontvanger van je nieuwsbrief direct actie na het bekijken van jouw mail. Deze actie kan van alles zijn! Denk maar aan een bezoek aan je website, het doen van een aanvraag voor meer informatie of een nieuwe aankoop. Om de ontvanger een duwtje in de juiste richting te geven, is het belangrijk om een goede call to action (CTA) toe te voegen aan je nieuwsbrief.

Een goede CTA is uitnodigend, overtuigend, opvallend, past bij je onderwerp en niet geheel onbelangrijk: is kort. We hebben een aantal voorbeelden van een CTA op een rijtje gezet:

  • “Lees nu onze 5 tips voor meer conversies”
  • “Bekijk hier de laatste trends”
  • “Profiteer nu van 50% korting”
  • “Meld je direct aan”

💡 Tip: zet je CTA in een button. Zo valt deze nog meer op én een button nodigt nog meer uit om te klikken!

Vergeet je huisstijl niet

Een nieuwsbrief is een manier om jouw merk of bedrijf onder de aandacht te brengen bij je klanten en geabonneerden. Je wilt hierbij voorkomen dat je klanten jou niet herkennen in hun inbox. Maak daarom jouw nieuwsbrief op aan de hand van je huisstijl. Gebruik de kleuren uit je huisstijl in de header en footer, en voeg bijvoorbeeld productafbeeldingen van je website toe aan je mail. Maar je stijl gaat verder dan enkel uiterlijk! Zorg ook dat je taalgebruik aansluit op je andere communicatie. Op deze eenvoudige manier verbind jij je nieuwsbrief aan je merk.

Geef je klanten de mogelijkheid om zich uit te schrijven

Onze laatste tip klinkt misschien tegenstrijdig. Waarom is 1 van de onderdelen van een succesvolle nieuwsbrief de mogelijkheid tot uitschrijving? Het is heel simpel: het kan voorkomen dat de ontvanger van je nieuwsbrief simpelweg niet geïnteresseerd is in jouw nieuwsbrief. Soms kun je daar niks aan doen! Om te voorkomen dat je deze ontvanger ongewenst blijft mailen, is het belangrijk om hem of haar de mogelijkheid te bieden om zich uit te schrijven. Zo zorg je ervoor dat je de ontvanger niet langer lastig valt én voorkom je dat deze ontvanger jouw bedrijf als vervelend ervaart.

Extra tip: testen!

Als extra tip willen we je nog meegeven: test je nieuwsbrief. Stuur de nieuwsbrief naar jezelf en bekijk de nieuwsbrief in je eigen inbox. Zo ervaar je jouw nieuwsbrief net zoals elke ontvanger! Laat ook bijvoorbeeld je collega’s de nieuwsbrief lezen. Op deze manier haal je de laatste foutjes uit de mail, maar laat je jouw collega’s ook direct weten welk nieuws de wereld ingestuurd wordt.

Meer weten over het versturen van de perfecte e-mails? Bekijk dan onze best practices en laat je inspireren!

Strategie1 februari 2023
background Swoosh

Stay in touch. Abonneer je op onze nieuwsbrief