Reading:
Shopware – De complete gids

Image

Shopware – De complete gids

by Lukas
21 april 2021

Shopware, een e-commerce systeem uit Duitsland is in 2021 snel marktaandeel aan het winnen met de komst van Shopware 6. Ben jij een bestaande webwinkelier die aan het overwegen is om over te stappen op Shopware? Of wil je een nieuwe webwinkel beginnen en ben je aan het kijken op welk platform je jouw webwinkel wilt beginnen? In deze gids leggen wat je alles uit omtrent Shopware en hoe dit platformt opweegt tegen andere shopping platformen.

Geschiedenis van Shopware

Shopware is een tot op heden nog relatief onbekende speler in de Nederlandse markt. Toch is dit bedrijf inmiddels al weer 20 jaar actief in de markt van onze Oosterburen (Shopware is opgericht in 2020). In Duitsland maken meer dan 100.000 webwinkels gebruik van Shopware en met 250 medewerkers is dit beslist geen klein shopping systeem meer te noemen.

In 2015 introduceerde Shopware versie 5 van hun systeem. Vanaf dit moment begint het platform aan populariteit te winnen in Nederland. Ondanks het niet al te mooie design van het platform werkt het snel en probleemloos. Het grote voordeel van Shopware toen en nu nog steeds is dat het relatief weinig resources nodig heeft om te hosten. Hierdoor kun je een razendsnelle webshop tegen een goede hosting prijs krijgen.

Veel webwinkeliers die het altijd trage Magento gewend zijn, maakten de overstap naar Shopware. Sinds 2020 introduceert Shopware versie 6 van zijn platform. Het bedrijf heeft goed om zich heen gekeken bij het maken van de grafische interface van Shopware. Zo zijn de positieve punten van Shopify verweven in het design van Shopware 6 en voelt de interface intuïtief aan. Hieronder kun je een vergelijking zien van Shopware 5 versus Shopware 6.

[Afbeelding]

Shopware Nederland

In Nederland is Shopware rond 2015 aanwezig, maar het kan goed zijn dat je de afgelopen jaren weinig van het shopping platform hebt meegekregen. De populariteit van Shopware is met de lancering van versie 6 enorm toegenomen in Nederland. Veel shopbouwers zagen de potentie van het platform en zijn zich gaan specialiseren het bouwen van Shopware webwinkels.

Ben je benieuwd of Shopware een goede keuze is voor jouw webwinkel en hoe het vergelijkt met andere platformen? Lees dan verder, de eerste stap is beslissigen of je Shopware zelf wilt hosten of gebruik wilt maken van de hosted versie. Dit heeft namelijk consequenties op het gebied van de kosten, flexibiliteit en snelheid en weegt dus mee in de vergelijking met andere platformen.

Shopware zelf hosten of hosted?

Shopware biedt niet alleen de software zelf aan, maar maakt het sinds kort ook mogelijk om Shopware 6 als hosted platform af te nemen. Hiermee gaat Shopware dus niet alleen de concurrentie aan met platformen als Magento, PrestaShop, OpenCart en WooCommerce maar wordt Shopware ook interessant voor klanten die anders hadden gekozen voor een platformen als Lightspeed, Shopify, BigCommerce of CCV shop.

In onze ervaring kiest 90% van de Nederlandse markt voor de self-hosted versie van Shopware. Dit betekend dat je de software op een eigen hosting platform naar keuze installeert. Het voordeel hiervan is dat als je shop steeds drukker bezocht wordt je volledig zelf in de hand hebt wat de performance van je webwinkel is. Ook zijn custom aanpassingen eenvoudiger door te voeren op de self-hosted variant. Over het algemeen kun je stellen dat als je net begint met je shop je wellicht goedkoper en beter af bent met de hosted aanbieding van Shopware. Wil je echter je bestaande shop migreren of verwacht je binnen korte tijd een zeer succesvolle shop te zetten? Dan adviseren we self-hosted.

Shopware Demo

Benieuwd hoe Shopware 6 er uit ziet? In onderstaande video neem ik je mee door zowel het hosted platform als self-hosted platform

Shopware vs andere platformen

Shopware is niet het enige E-commerce systeem, als webwinkelier kun je kiezen uit 15+ systemen om je webwinkel op te draaien. Hieronder lichten wij de populairste platform toe en hoe deze zich verhouden tot Shopware.

Shopware of Magento

Waar Shopware net om de hoek komt kijken bij de hosted wereld is het een volwassen product op de self-hosted markt. We zien dan ook vooral webwinkels die zich orienteren op de self-hosted kant van Shopware.

Bij Reloadify spreken we steeds meer webwinkeliers die de overstap naar Shopware 6 hebben gemaakt. Deze webwinkeliers komen voor het grootste gedeelte van het Magento platform, wat sinds de overgang van 1.9 naar 2.0 een meer Enterprise gericht platform is geworden.

Als hoofdredenen horen we vaak:

  • Shopware is simpeler in gebruik dan Magento
  • Minder overhead cost om Shopware draaiend te houden in vergelijking met Magento
  • Shopware is sneller en kost minder om te hosten
  • Apps zijn makkelijker te installeren (geen technische kennis nodig)

Shopware of Shopify

Shopware of Lightspeed

Shopware of WooCommerce

Shopware apps

Niet geheel onbelangrijk zijn de apps die worden aangeboden in de Shopware app marketplace. Deze apps zorgen ervoor dat je op een eenvoudige manier de functionaliteit van je Shopware webwinkel uitbreidt.

Op dit moment van schrijven valt de app marketplace nog lichtelijk tegen als je die vergelijkt met de Magento app marketplace of Shopify app marketplace. Dit komt voornamelijk omdat de marketplace nog niet zo lang bestaat en de aandacht vooral op de Duitse markt lag. We zien in de afgelopen maanden steeds meer interesse vanuit Nederland voor deze apps en belangrijke spelers zoals Mollie, Klarna kom

Shopware bouwers

Je kunt in Nederland bij de volgende bedrijven terecht indien je interesse hebt om een Shopware 6 webwinkel te laten ontwikkelen:

Kiener – Gecertificeerd Shopware bouwer die onder andere webwinkels van Fairtrade en Meyco ontwikkeld.

Dutchdrops E-commerce – Ontwikkelde onder andere webwinkels van Nikkie Plessen, Nubikk en Geisha.

Conclusie

Het landschap van E-commerce systemen wordt steeds volwassenere en als webwinkelier heb je anno 2021 keuze uit een breed scala aan E-commerce systemen. Waar Magento in het verleden de standaard keuze was voor een webwinkel die self-hosted was zien we een verschuiving optreden richting Shopware.

In Nederland is op op het gebeid van apps, kennis en partners Magento nog steeds de koploper. Adobe heeft zich met Magento 2 express als een Enterprise systeem geprofileerd en dat merk je aan alles. De kosten voor het opzetten en in de lucht houden van een Magento 2 webshop liggen vele malen hoger dan Shopware 6. Hierdoor is er een gat ontstaan voor de serieuze webwinkelier die self-hosted wilt en waarvan de omzet ergens tussen de €500.000 en €10.000.000 jaarlijks ligt. Shopware is hier handig op ingesprongen met versie 6 van het systeem en in onze ogen ook een heel interessant alternateif als je op dit moment een overstap aan het overwegen bent van bijvoorbeeld Magento 1.9 naar 2.0 of van Hosted naar Self-Hosted.