E-mail marketing 2022

E-mail marketing, alles wat jij moet weten!

E-mail marketing 2022 image

Ben je benieuwd naar alle ins en outs van e-mail marketing? In dit artikel neem ik je mee in de wereld van e-mail marketing, we behandelen de basis en gaan steeds dieper in de materie. Ik ga in op vragen als “Waarom zou ik e-mail marketing doen”, “Wat is een goede e-mail marketing strategie” en “welke software kan ik het beste gebruiken”?

De strategieën, software en tips in dit artikel zullen voornamelijk E-commerce e-mail marketing zijn. Waarom? Omdat Reloadify E-commerce only e-mail marketing is. Toch zijn veel methodes in dit artikel toepasbaar op andere use cases. Dus heb je een bedrijf wat zich richt op het genereren van leads of wil je een betere klantenbinding? Lees dan vooral verder.

E-mail marketing betekenis

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen wat e-mail marketing is, en misschien nog wel belangrijker: wat het vooral niet is. E-mail marketing is:

E-mailmarketing is het verzenden van een commerciële boodschap via e-mail. In de ruimste zin kan elke e-mail die naar een klant wordt gestuurd als e-mailmarketing worden beschouwd. Het gaat om het gebruik van e-mail om aanbiedingen te sturen, zaken te vragen, klanten te verleiden om over te gaan op verkoop en zo veel mogelijk conversie te scoren (als dat je doel is)

Waarom e-mail marketing

E-mail marketing is nog steeds één van de best converterende kanalen. Je blijft geld gooien in de Google Advertising machine en in het genereren van engagement en leads op social media. Zie jij je geld ook steeds weg gaan aan deze kanalen? Denk dan eens goed na over wat je precies uit je e-mail marketing haalt. Is dit genoeg? Om een voorbeeld te geven: de gemiddelde ROI bij e-mailmarketing is 45:1. Dit betekent dat voor elke euro die je spendeert aan e-mailmarketing, je gemiddeld genomen 45 euro terugverdient. (Bron: constantcontact). Het is dus goed om na te gaan waar al je tijd, energie en geld heen gaat.

E-mail marketing strategie

Als je begint met de basis van e-mail marketing, dan is je e-mail marketing strategie op te delen in twee gebieden:

 1. Vergroot je doelgroep
 2. Bereik je doelgroep(en)

Makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe vergroot en bereik je je doelgroepen nu? We leggen je er graag alles over uit! Laten we eerst wat begrippen uitleggen en daarna kijken hoe je je e-mail marketing strategie op de juiste manier toepast.

Begrippen om te kennen

E-mail lijst groei ratio
Nieuwe aanmeldingen - (unsubscribers + bounces + spam meldingen) = E-mail lijst groei ratio.

Levenswaarde van een profiel
Dit is alle omzet die het profiel bij jou heeft omgezet (uit alle orders die ze ooit bij je hebben geplaatst).

Segment
Doelgroep die je aanmaakt binnen je totale doelgroep. Bijvoorbeeld: het segment: ‘merktrouwe klanten Apple’.

Open Ratio
Het percentage klanten wat je nieuwsbrief daadwerkelijk heeft geopend ten opzichte van het totaal aantal klanten waar naar je de nieuwsbrief hebt uitgestuurd

Bounce
Een bounce betekent dat je e-mail niet is aangekomen bij de ontvanger. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Mailbox is vol, mailbox is inactief, e-mailbericht is te groot, het e-mailbericht wordt geblokkeerd vanwege de inhoud, de e-mail voldoet niet aan de anti-spam vereisten van de server van de ontvanger en noem maar op. Van te voren is niet te zien hoe vaak je e-mail gaat bouncen. Wel is het van belang dat, als je e-mail bounct, je actief blijft volgen welke e-mailadressen zoal bouncen. Bouncen deze e-mailadressen te vaak je e-mails af? Dan is het verstandig om deze e-mailadressen uit je bestand te halen. Een te hoge bouncerate kan er juist voor zorgen dat je gemarkeerd wordt als spam.

Aan de slag: Vergroot je doelgroep

Je spendeert tijd, geld en moeite om bezoekers op je website aan te trekken. Maar het merendeel van de bezoekers die je website bezoekt is nog geen klant. Dat onderscheid moet je maken. Websitebezoekers trekken is één ding. De crux zit ‘m echter in je websitebezoekers laten converteren. En daar is e-mailmarketing bij uitstek geschikt voor!

Om je doelgroep te vergroten kijken we naar 3 zaken:

 1. Je bestaande activiteiten analyseren
 2. Optimaliseren wat je al hebt
 3. Nieuwe tactieken implementeren om je lijst te laten groeien

Je activiteiten analyseren
Je begint bij het 0-punt. Maar wat is je 0-punt? Daar moet je achter zien te komen door je bestaande activiteiten te analyseren. Bestaande activiteiten kunnen zaken zijn zoals Google Advertising, een affiliate programma en social media. Op elk kanaal zit zo zijn eigen doelgroep.

TikTok gebruikers zijn in 2021 met 149% gegroeid ten opzichte van 2020. Van 700.000 gebruikers in 2020 naar 1.7 miljoen in 2021.

Bron: Wedigital

Op elk kanaal is het mogelijk om een aparte doelgroep of zelfs een nichedoelgroep aan te spreken. Kijk goed welke doelgroep voor jou het allerbelangrijkste is en focus je eerst daar op. Wanneer dát goed gaat dan is het van belang om om je heen te kijken of er nog meer doelgroepen zijn die je mogelijk aan kunt spreken.

Optimaliseren wat je al hebt
Wanneer je het 0-punt hebt gevonden, is het tijd om hiermee aan de slag te gaan. Waar is je tactiek te optimaliseren? Boek je veel succes via Instagram maar is je volglijst nog niet zo groot? Uitbreiden die handel! Of zie je juist dat je veel nieuwe websitebezoekers trekt via een affiliate programma? Bekijk de mogelijkheden eens of je je samenwerkingen uit kan breiden. Is je organische verkeer juist een groeiende factor vanwege je content? Kijk dan goed aan welke content je klant behoefte heeft om je organische verkeer te laten blijven groeien. Gaan je Google campagnes de goede kant op? De ervaring leert dat je je Google account goed moet bijhouden en moet optimaliseren. Want een account wat niet geoptimaliseerd wordt krijgt serieuze strafpunten van Google.

Nieuwe actieken implementeren om je lijst te laten groeien
Heb je geen Facebook pagina omdat je denkt dat jouw doelgroep hier niet op zit? Think again! We zijn geneigd om te denken vóór onze klant en zo onze eigen invulling eraan te geven. Vergeet niet dat er maar liefst 10,4 miljoen Nederlandse gebruikers op Facebook zitten. Via social media is je doelgroep enorm goed uit te breiden. Zie het zo: je wilt graag je doelgroep vergroten en meer websitebezoekers genereren, maar daarvoor is het wel nodig dat de doelgroep jou kent. Ze gaan je pas kennen als ze in aanraking met je komen. Expose yourself! Wist je dat je vanuit Facebook, Instagram of TikTok ook leads kan genereren?

Vanuit je social media kanalen wil je je klanten naar je website toe trekken. Dit doe je door leadgeneratie. Via social media is het mogelijk om je doelgroep via een formulier of via een andere leuke manier (daar leent social media zich bij uitstek voor!) te bereiken door naar hun e-mailadres te vragen. In ruil voor hun e-mailadres krijgen ze een gratis whitepaper, extra korting of misschien wel een cadeautje bij hun eerste bestelling. Verras je nieuwe klanten door te laten zien hoe leuk je bent, hoeveel korting je geeft of door een cadeautje te geven.

Het is altijd goed om regelmatig bij jezelf na te gaan wat je precies doet, wanneer je dit doet en wat het je oplevert. Levert het je te weinig leads op? Optimaliseer! Want testen wat werkt en optimaliseren, daar wordt een echte marketeer gelukkig van!

Aan de slag: Bereik je doelgroep

Yes! Je hebt een grote doelgroep opgebouwd. Hierin zitten echte fans, big spenders en kleine klanten. Je hebt goed je best gedaan om je doelgroep zo groot mogelijk te maken en ze te targetten op verschillende kanalen. En nu? Hoe laat je deze groep nou (beter) converteren? Wij geven je graag een aantal tips waar je aan moet denken om je doelgroep daadwerkelijk te bereiken.

E-mailmarketing automation

First things first: laat de e-mails voor jou werken in plaats van andersom. Voor vele e-mails geldt dat ze eenmalig in te stellen zijn en daarna automatisch hun werk vóór jou doen. Denk maar eens aan een verlaten winkelwagen flow, een e-mail met aanbevelingen op basis van eerder gekochte producten of eerder bekeken producten, nazorg voor de klant die een bepaald artikel heeft gekocht of klanten die je dreigt te verliezen voor je terug te winnen. Er zijn zo veel automations in te stellen, dat dat al het halve werk is van je e-mailmarketing. Maar hoe groot is jouw doelgroep? Valt jouw doelgroep te segmenteren? Er zit nogal een verschil in of jij 100 mensen in je totale doelgroep hebt of 10.000. Ga voor jezelf goed na wat je precies aan je doelgroep wilt vertellen en op welke manier.

E-mail marketing software

Ben je erover uit wat de insteek van je e-mail marketing wordt? Te gek! Dan wordt het nu tijd om de volgende keuze te maken, namelijk: welke marketing software wil je hiervoor gebruiken? Elk softwarepakket heeft zo wel zijn voor- of nadelen. De grote jongens zoals Canopy Deploy, Copernica en MailChimp zijn natuurlijk bij je bekend. Maar bieden zij ook aan wat jij precies zoekt? Bij elke e-mail marketing software valt een demo aan te vragen. Benieuwd wat Reloadify voor jou kan betekenen? Probeer het pakket zelf voor 14 dagen gratis! Je zult versteld staan van de eindeloze mogelijkheden die je hebt binnen ons pakket. Zelf zien wat wij kunnen? De webinar voor beginners staat voor je klaar!

Natuurlijk kom jij als lezer hier wat halen. De beste tips en tricks hoe jij je e-mail marketing naar een hoger niveau tilt. Logisch, want wie wil nou niet zijn klanten overhalen voor verkoop? De trends voor 2022 leggen we graag aan je uit.

 1. Zero Party Data
  Alles draait om data. De mooiste data die je verkrijgt is zero party data. Dit is data vanuit je klant zelf, die hij of zij vrijwillig aflegt. Denk bijvoorbeeld aan data zoals waar je klanten een voorkeur voor hebben (merk X of merk Y). Dit is moeilijk te verkrijgen vanuit je klant. Je kunt om deze informatie vragen, maar hou het wel leuk. Maak er een spel van (gamification) waar je mensen keuzes voorlegt.\
 2. This or That
  Speaking of gamification… De ‘this or that’ wordt ook een trend in 2022. Deze trend valt samen met zero party data. Je hebt het vast al vaker voorbij zien komen op bijvoorbeeld Instagram: een story met 2 opties, ‘this’ or ‘that’. Dit is ook gemakkelijk in e-mail te gebruiken door mensen te laten klikken op een bepaalde afbeelding (de this of de that). Wees creatief hiermee! Je verhoogt namelijk je betrokkenheid met je klanten. En waar zie je nog meer dat marketeers hun e-mail interactief insteken? Dit is zeker iets wat je in 2022 moet proberen. Let maar op, klanten zullen het op die manier steeds leuker vinden om je e-mail te openen en er actief mee bezig te zijn.
 3. Gepersonaliseerde e-mails
  Je klanten worden steeds slimmer en bepalen steeds meer zelf. Laat de klant bepalen wat ze willen zien in je e-mails. Hier moet je goed op inspelen. Zie je dat er steeds meer klanten kijken naar een bepaald merk? Of dat een bepaalde groep klanten alleen maar merk X kopen? Speel hier slim op in door gepersonaliseerde e-mails hierover te maken. Je weet immers dat je klant geïnteresseerd is in dit merk. De kans is groot dat ze een e-mail over hun favoriete merk openen. Op deze manier stel je je klanten in staat om een relatie op te bouwen met jou en een bepaald merk. Zo ben jij ook weer in staat om een goed merk op te bouwen. De merkloyaliteit zal omhoog gaan en zo stimuleer je je conversies. Daarnaast is het verstandig om met merken een plan te maken over geautomatiseerde e-mails zodat het efficienter ingezet wordt in plaats van adhoc.
 4. Verhoog je aantal kliks
  Het klinkt als een open deur, maar het verhogen van het aantal kliks in je nieuwsbrief is zeker een trend voor 2022. Dit komt vooral door de update vanuit IOS, waardoor je open rate minder betrouwbaar is geworden. Zet dus minder in op je open rate en ga voor maximale kliks in je nieuwsbrief. Dit betekent dan weer niet dat je je gehele nieuwsbrief vol moet zetten met buttons. We bedoelen meer dat het voor de klant niet meer te missen is wáár ze precies op moeten klikken. Want zodra iemand geklikt heeft vanuit je nieuwsbrief, komt je klant terecht op je website voor conversie. En dat is natuurlijk iets wat je maar al te graag wil. Dit punt hangt weer samen met punt 2. Maak je nieuwsbrief persoonlijk, overweeg interactieve (of beweeglijke) inhoud. Maak het voor de klant leuk om te klikken.
 5. Word een betrouwbare afzender met BIMI
  Met BIMI is het mogelijk dat je logo automatisch weergegeven wordt naast je nieuwsbrief in de inbox van de ontvanger. Het logo van je webshop is dan al te zien voordat je de e-mail hebt geopend. Zo is het voor je klant gemakkelijk te herkennen dat de e-mail écht van jou afkomstig is en zo te onderscheiden van phishingmails.
 6. Artificial Intelligence
  Met artificial intelligence breng je je e-mailmarketing écht naar een hoger niveau. Het systeem leert vóór jou waar je klanten precies naar op zoek zijn. AI voorspelt de gebeurtenissen om je heen, in dit geval in je e-mailsysteem. Denk maar eens aan wanneer je klant toe is aan een herhaalaankoop of welke merken precies relevant voor je klant zijn. Het zou heel handig zijn als het systeem dit voor jou bepaalt in plaats van dat jij dit handmatig moet uitrekenen of bij moet houden.

E-mail uitbesteden of zelf doen?

De volgende vraag die van belang is, is of je e-mailmarketing juist zelf wilt doen of wilt uitbesteden. Voor beiden is wel wat te zeggen. De e-mailmarketing zelf willen doen: te gek! Maak het jezelf in dat geval makkelijk. Begin met een concreet jaarplan: wat wil je de klant meegeven? Welke acties heb je het gehele jaar lopen? Maak hier een gericht e-mail marketing plan voor. Wanneer je dit hebt gedaan dan staan je reguliere nieuwsbrieven als een huis. Je reguliere nieuwsbrieven zijn niet het enige wat je moet inrichten. Ook je gepersonaliseerde e-mails moet je uitdenken: welke merken hebben een bepaalde productrelease dit jaar?, heb je een speciaal event te delen met je klanten of wil je juist meer inzetten op merkengagement voor bepaalde merken? Dit verschilt per webshop en moet je voor jezelf bepalen. Wanneer je dit ook hebt bepaald is het tijd om te bepalen wat je content precies wordt voor je nieuwsbrief. Hoe communiceer je met je klant? Wees hier uniform in voor je gehele e-mailmarketing.
Zo zie je dat er genoeg keuzes zijn om te overwegen in je e-mailmarketing. En dat kan best lastig zijn. Wij helpen je graag een handje! We hebben een heel partnernetwerk die samen met jou gaan kijken hoe je je e-mail marketing strategie neerzet.

E-mailmarketing voor webshops

E-mailmarketing voor B2B en B2C is zeker verschillend. Met B2B heb je misschien wel een andere tone of voice, andere content en is je doel wat je onder de aandacht wilt brengen anders dan bij B2C. Reloadify biedt e-mailsoftware aan specifiek voor e-commerce webshops. Hier is het systeem ook op ingericht: klanten verleiden, klanten herkennen, klanten persoonlijk aanspreken en conversies behalen. Met marketing automation stroomt de conversie bijna vanzelf binnen. Ben jij een marketeer en heb je het idee dat je nog niet alles haalt uit je e-mail marketing strategie? Wij geven graag een demo over onze software!

Kortom: personalisering is zeker een ding waar je op moet focussen dit jaar. Uit onderzoek blijkt zelfs dat consumenten eerder geneigd zijn om zaken te doen met een bedrijf dat gepersonaliseerde ervaringen aanbiedt. Er zijn altijd genoeg kansen om in contact te komen met je klanten en om automations in je e-mailmarketing te implementeren.

< Terug naar blogoverzicht

Benieuwd naar wat we nog meer te vertellen hebben?

We blijven actief Reloadify updaten; heb je vragen, suggesties of opmerkingen? Laat het ons weten!

Volg ons op LinkedIN, YouTube, of Instagram.