E-mail marketing: alles over e-mail marketing (2023)

E-mail marketing: veel webshops en andere partijen zijn er maar druk mee. Maar wat is e-mail marketing nou eigenlijk? Wat levert het op, en niet geheel onbelangrijk: wat kost het? Op deze vragen (en meer!) geven we in dit blog antwoord. Lees gauw verder!

E-mail marketing: alles over e-mail marketing (2023) image

Het ultieme e-mail marketing handboek

Ben je benieuwd naar alle ins en outs van e-mail marketing? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van e-mail. We geven onder andere antwoord op de volgende vragen:

 • Wat is e-mail marketing?
 • Waarom moet je e-mail marketing toevoegen aan je marketingstrategie?
 • Hoeveel kost e-mail marketing?
 • Wat zijn voorbeelden van e-mail marketing?
 • Hoe zet je een e-mail strategie op?
 • Wat zijn de trends binnen de e-mail marketing?
 • Wat is de beste e-mail software voor mijn webshop?
 • Wat als je geen tijd hebt om e-mail marketing zelf te doen?
 • E-mail marketing begrippenlijst

Wat is e-mail marketing?

Bij e-mail marketing denk je hoogstwaarschijnlijk aan de nieuwsbrief die je iedere maand van dat ene bedrijf in je mailbox ontvangt. Of misschien wel de dagelijkse persoonlijke aanbieding van je favoriete webshop. In beide gevallen heb je gelijk! E-mail marketing is namelijk het verzenden van een commerciële boodschap via e-mail. Deze boodschap kan van alles zijn. Denk aan aanbiedingen, een ultieme verleiding om de ontvanger over te laten gaan tot aankoop of een handleiding voor een eerder besteld product. Alles om er maar voor te zorgen om in gedachten te blijven van de klant.

Waarom e-mail marketing? 8 redenen

In het kort: e-mail marketing is altijd een goed idee. Met het versturen van e-mails laat je jezelf zien bij je klanten. Je klanten hoeven niet direct actie te ondernemen aan de hand van je mail. Je zorgt er met je mail voor dat je in gedachten van je klant blijft. Zo denken ze weer aan je zodra ze je weer nodig hebben. Nog niet overtuigd? We zetten acht redenen waarom ook jij moet beginnen met e-mail marketing op een rij.

Reden 1: Je zet in op retentie en retentie is goedkoop

Met e-mail marketing haal je bestaande klanten over om nieuwe aankopen bij je te doen. Oftewel: je zet in op retentie marketing. Waarom zou je dat doen? Groeien dankzij nieuwe klanten klinkt veel interessanter. Er kleeft één grote maar aan het binnenhalen van nieuwe klanten: het is hartstikke duur. Duurder dan het aanspreken van je bestaande klanten. Het inzetten op bestaande klanten is niet alleen goedkoper, het is ook nog eens gemakkelijker. Jullie kennen elkaar immers al.

Reden 2: E-mail marketing converteert

Naast dat retentie marketing goedkoper is dan het binnenhalen van nieuwe klanten, is e-mail één van de best converterende marketing kanalen. Om het in cijfers uit te drukken: de gemiddelde ROI bij e-mail marketing voor de E-commerce is 45:1. Dit betekent dat voor iedere euro die je uitgeeft aan e-mail marketing, je er gemiddeld €45 mee terugverdient (bron: constantcontact.com). Tel uit je winst!

Reden 3: Het kost weinig tijd

De derde reden waarom je aan e-mail marketing moet doen is simpel: e-mail marketing kost weinig tijd. Verstuur geen losse e-mails meer, maar zet automations op. Stel een automation zoals een verlaten winkelwagen mail één keer in en laat vervolgens je e-mail software het werk voor je doen. Je orders stromen binnen terwijl jij er niets meer voor hoeft te doen.

Reden 4: Je hebt volledige creatieve vrijheid

Met e-mail heb je niet te maken met vaste stramienen. Je hebt volledige creatieve vrijheid, zowel met de vormgeving als de inhoud. Een GIF’je? Een collage van foto’s, of een bont kleurenpalet? Alles kan. Ook qua inhoud! Strooi met (unieke) kortingscodes, zet je mail vol met aanbiedingen of gebruik e-mail als een soort persoonlijke blog. Je kunt het zo gek (of juist zo simpel) maken als je zelf wilt! Niks is verplicht; je bepaalt helemaal zelf wat je in je mails zet. Heerlijk toch?!

Reden 5: Je gaat een persoonlijke band aan met je klanten

Hoe helpt e-mail marketing je aan een persoonlijke band met je klanten? Simpel: je voorziet ze van e-mails, compleet afgestemd op hun behoefte. Steeds maar weer. Je klant merkt dat je hem écht kent en waardeert dit. Hoe je persoonlijke mails stuurt? Verzamel eerst data van je klant. Denk aan aankoopgedrag, maar ook persoonlijke data en zelfs het gedrag op je website. Met al deze data kun je achterhalen waar jouw klant behoefte aan heeft. Mis je informatie? Vraag je klanten hier gewoon om! Beloon ze eventueel met een kortingscode. Iedereen blij.

Reden 6: Je klanten kunnen zelf hun voorkeuren aangeven

Een tweede manier om zo goed mogelijk op de behoefte van je klanten in te spelen met e-mail, is door ze simpelweg te vragen wat hun voorkeuren zijn. Willen ze op de hoogte gehouden over je bedrijf? Ontvangen ze graag meer informatie over hun aangekochte product? Of hebben ze voldoende aan alleen e-mails met aanbiedingen? Laat je klanten hun e-mailvoorkeuren aangeven en zie jullie band verbeteren.

Reden 7: E-mails zijn goed voor je naamsbekendheid

Met het versturen van e-mails zorg je dat je in gedachten van je klant verschijnt. Ook als je klanten niet direct iets van je nodig hebben, zien ze je naam weer even voorbijkomen. Grote kans dat ze op een later moment weer aan je denken.

Staar je niet blind op enkel de klanten die je mail openen. Ook de klanten die jouw e-mail niet openen zien je naam voorbijkomen. Al is het slechts voor een paar tellen, voordat ze je e-mail verwijderen. Het brein slaat onbewust enorm veel op, dus ook jouw bedrijfsnaam!

Reden 8: E-mail marketing is voor iedereen

Om met e-mail marketing te beginnen hoef je geen marketing expert te zijn. Er zijn tal van voorbeelden van webshops die succesvolle campagnes op hebben gezet. Je zet deze automations binnen een mum van tijd live.

Wat kost e-mail marketing?

De prijzen van e-mail marketing variëren. Bij veel e-mail programma’s heb je de keuze uit meerdere pakketten. Bij deze pakketten gaat het vaak over het aantal verzonden e-mails per maand, maar ook over het beschikbare aantal features. Wil je gebruikmaken van alle features en/of veel mails versturen? Dan zit je vaak al direct in het duurste pakket.

Kosten e-mail marketing

Bij Reloadify is het anders. Je betaalt namelijk een vast bedrag per maand. Dit bedrag is gebaseerd op het aantal actieve profielen in je database, ofwel: het aantal klanten in je database die je mag mailen. Dit zijn de klanten die zich hebben geabonneerd op je nieuwsbrief en/of een aankoop bij je hebben gedaan.

Je bent zelf in charge over je maandbedrag. Zie je dat een groep klanten steevast je e-mails niet openen? Sluit deze groep dan uit door ze te deactiveren. Je betaalt niet meer voor deze groep klanten en je maandbedrag gaat dus naar beneden.

Benieuwd naar hoeveel jij betaalt? Op onze website check je eenvoudig je maandbedrag op basis van actieve profielen.

E-mail marketing voorbeelden

Een nieuwsbrief kent iedereen eigenlijk wel. Maar, zoals we eerder al verklapt hebben, is e-mail marketing véél meer dan enkel een nieuwsbrief. Voorbeelden van e-mail marketing zijn:

 • Een welkomst e-mail voor nieuwe nieuwsbrief abonnees
 • Een uitnodiging voor het achterlaten van een review
 • Een e-mail bomvol (persoonlijke) aanbiedingen

Visuele inspiratie nodig? Zie ons artikel met de 10 onmisbare e-mail campagnes voor iedere webshop voor nog meer voorbeelden!

E-mail marketing strategie opzetten

E-mail marketing bestaat uit meer dan enkele losse automations. Om te voorkomen dat je met hagel schiet, dien je een strategie op te zetten. Met een strategie stel je doelen voor je e-mail marketing op en houd je jezelf scherp. Niet geheel onbelangrijk dus! Het opzetten van zo’n strategie is helemaal niet ingewikkeld. Als je de volgende punten uitwerkt, kom je al een heel eind:

 • Stap 1: Je e-mail doel bepalen
 • Stap 2: Je klanten en customer journey vastleggen
 • Stap 3: Vastleggen hoe je jouw doel gaat behalen
 • Stap 4: Een plan van aanpak

Stap 1: Je e-mail doel bepalen

De basis voor een goede e-mail strategie is een doel. Zonder duidelijk doel voor ogen kun je blijven mailen wat je wilt, maar heb je geen idee wat je daadwerkelijk bereikt. Zonde dus!

Ieder e-mail doel valt te categoriseren in drie onderwerpen:

 • Het werven van nieuwe klanten en hun data;
 • Het behouden van huidige klanten;
 • Het groeien van het verkeer op je website stimuleren en meer verkopen.

Goed om te weten: met e-mail marketing kun je je focussen op meerdere doelen. Maar, weet dat je niet voldoende hebt aan één e-mail of campagne.

Het opstellen van een (of meerdere) e-mail doel is één ding. Het tweede is het bepalen wanneer je doel gehaald wordt. Hoeveel nieuwe klanten is voldoende? Wanneer is er een mooie groei in verkeer op je site? En wanneer behoud je nou eigenlijk een klant? Nadat het doel én de graadmeters van dit doel zijn vastgesteld, kun je door naar stap 2 van je strategie.

Stap 2: Je klanten en hun customer journey in kaart brengen

Om je doel te kunnen bereiken, moet je weten wie je daarvoor gaat benaderen. Wie is je doelgroep en in welke stap van de customer journey zit deze groep? Aan de hand van deze informatie scherp je straks je strategie aan.

Wat is een customer journey? De customer journey brengt alle 6 stappen in kaart die iedere klant doorloopt. We lichten ze voor je toe:

 1. Bewustwording. De klant maakt voor het eerst kennis met jouw webshop. Zorg voor een warm welkom. Een eerste indruk maak je tenslotte maar één keer!
 2. De overweging. In deze stap zijn je klanten zich aan het oriënteren en aan het verdiepen in jouw webshop. Wat heb je te bieden?
 3. De daadwerkelijke aankoop. Yes, je hebt de klant binnengehaald! Bedank hem of haar voor de aankoop. Hiervoor geldt: hoe persoonlijker, hoe beter.
 4. Het behouden van de klant. Je klant heeft één keer bij je besteld, maar hoe zorg je ervoor dat hij of zij in de toekomst weer bij je terugkomt? Onderhoud jullie relatie.
 5. Upsell. Tijd om een nieuwe aankoop te stimuleren. Geef je klant een duwtje in de juiste richting en stuur een e-mail met producten die perfect passen bij het eerder gekochte product.
 6. Ambassadeur. Je klant heeft inmiddels meerdere keren bij je gekocht. Het is alleen nog niet zeker of hij nogmaals bij je terugkomt. Til jullie klantrelatie naar een hoger niveau! Zet een VIP club op en stuur persoonlijke aanbiedingen. Laat zien dat je onmisbaar bent voor je klant.

Stap 3: Bepalen hoe je jouw doel gaat behalen

Zo, je doel staat en je weet wie je gaat benaderen. Met deze derde stap bepaal je hoe je jouw doel gaat behalen. Hoe benader je jouw doelgroep? Wat wordt je boodschap? Hoe ga je jouw boodschap verspreiden? Om je te helpen zetten we een paar e-mail marketing voorbeelden voor je op een rij, passend bij de verschillende fases van de customer journey.

 1. Bewustwording:

  • Een aanmeldpagina voor je nieuwsbrief op je website
  • Een pop-up op je website om nieuwsbrief abonnees te werven
  • Een verwijzing naar je nieuwsbrief inschrijving op socials
  • Een welkomstcampagne
  • Een profielverrijkingscampagne
  • Verwijs-een-vriend campagne
  • Nieuwsbrieven
 2. De overweging:

  • Een e-mail met een kortingscode
  • Een welkomstcampagne
  • Een profielverrijkingscampagne
  • Een verlaten winkelwagen campagne
  • Nieuwsbrieven
 3. De daadwerkelijke aankoop:

  • Transactionele e-mails
  • Een profielverrijkingscampagne
 4. Het behouden van de klant:

  • Een win-back campagne
  • Een profielverrijkingscampagne
  • Een vragenlijst campagne
  • Een verlaten winkelwagen campagne
  • Nieuwsbrieven
 5. Upsell:

  • Een upsell campagne
  • Een cross-sell campagne
  • Een herhaalaankoop campagne
  • VIP campagne
  • Nieuwsbrieven
 6. Ambassadeur:

  • Verjaardagscampagne
  • Jubileumcampagne
  • VIP campagne
  • Nieuwsbrieven

Zoals je hierboven hebt kunnen zien overlappen een aantal campagnes met verschillende fases van de customer journey. Om klanten uit verschillende fases apart van elkaar te benaderen, kun je jouw doelgroep segmenteren. Je wil tenslotte nieuwe klanten niet hetzelfde benaderen als bestaande klanten die je wilt behouden. Meer weten? In dit artikel geven we je tips over segmenteren.

Stap 4: Een plan van aanpak

De basis staat! Stap 4 draait volledig om het invullen van de uitvoering van je e-mail marketing strategie. Hoe ga je jouw campagnes inrichten? Doe je het zelf, of besteed je het uit? Wie is waar verantwoordelijk voor? Al deze afspraken bepalen onder andere het succes van je e-mail marketing strategie.

💡 Tip: wacht niet met het activeren van campagnes totdat je gehele e-mail marketing strategie is uitgewerkt. Heb je al inspiratie voor een campagne? Ga direct aan de slag en wees niet bang om de campagne live te zetten. Blijf ondertussen nadenken over nieuwe campagnes. Met de data van je live staande campagnes vul je jouw e-mail strategie alsmaar aan én schaaf je deze bij, net zolang tot deze compleet is.

Succesfactoren e-mails

Er zijn een aantal factoren doorslaggevend voor het succes van jouw e-mails:

 • Je e-mail moet relevant zijn;
 • Je e-mail moet voor je klant geschreven zijn (in plaats van enkel vanuit jezelf);
 • Je e-mail moet op het juiste moment in de inbox van je klant belanden.

Het derde punt lijkt ingewikkeld. Hoe beland je altijd op het juiste moment in de inbox? Hiervoor kun je meerdere e-mails op verschillende tijdstippen versturen. Zo test je wat de optimale verzendtijd is. AI kan je hier ook een handje bij helpen. Met AI hoef je zelf geen tests meer te draaien. Op basis van eerder verstuurde mails checkt een AI model wat de beste tijd voor verzending is. Jij hoeft alleen nog je e-mail op het juiste moment in te plannen. Makkelijk hè?

In de wereld van nu volgt de ene gebeurtenis de andere razendsnel op. De invloed van belangrijke en bijzondere gebeurtenissen sijpelt ook door naar marketing. Een goed voorbeeld van zo’n gebeurtenis is de pandemie. Corona heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit behoefte hebben aan persoonlijke marketing. We zijn niet allemaal meer hetzelfde en willen uniek benaderd worden. Met e-mail marketing kun je perfect inspelen op deze belangrijke behoefte! Zo zijn er nog veel meer trends. We laten je graag alle e-mail marketing trends van 2023 op een rij zien. Neem een kijkje en laat je inspireren.

Wat is de beste e-mail software voor mijn webshop?

Na het opstellen van je (nieuwe) e-mail marketing strategie is het tijd voor misschien wel de moeilijkste keuze. Welke e-mail software ga je gebruiken? Er zijn veel verschillende software pakketten, met ieder zo zijn voor- en nadelen.

Reloadify biedt e-mail marketing software speciaal voor e-commerce webshops. Ons volledige systeem is ingericht op basis van klanten verleiden, herkennen, persoonlijk aanspreken en natuurlijk conversies behalen. Dankzij onze plug-and-play integraties voor de grootste e-commerce platformen kun jij razendsnel succesvolle campagnes draaien.

Benieuwd wat Reloadify voor jou kan betekenen? Probeer het pakket zelf voor 14 dagen gratis. Eerst zien wat wij kunnen? De webinar voor beginners staat voor je klaar.

Wat als je geen tijd hebt om je e-mail marketing zelf te doen?

Er kunnen tal van redenen zijn om je e-mail marketing uit te besteden. Je hebt geen tijd, je hebt te weinig kennis of het valt simpelweg niet in je takenpakket. Om je te ondersteunen hebben we bij Reloadify een betrouwbaar partner netwerk opgezet. In dit partner netwerk zitten (online) marketingbureaus uit heel Nederland. Elk bureau heeft haar eigen experts die jouw e-mail marketing naar een hoger niveau kunnen tillen. Meer weten? Bekijk onze partnerpagina.

E-mail marketing begrippenlijst

Binnen e-mail marketing vliegen de vaktermen je om de oren. We zetten de belangrijkste termen die iedere e-mail marketeer moet kennen, voor je op een rij:

E-mail lijst groei ratio
Nieuwe aanmeldingen minus de afmeldingen, bounces en spam meldingen.

Levenswaarde van een profiel
Alle omzet die een klant bij jou heeft omgezet (uit alle orders die ze ooit bij je hebben geplaatst).

Segment
Doelgroep die je aanmaakt binnen je totale doelgroep. Bijvoorbeeld: het segment “merktrouwe klanten - Apple”.

Open Ratio
Het percentage klanten wat je nieuwsbrief daadwerkelijk heeft geopend ten opzichte van het totaal aantal klanten die je e-mail hebben ontvangen.

Click through rate
Het percentage klanten wat in je nieuwsbrief op een link heeft geklikt ten opzichte van het totaal aantal klanten die je e-mail hebben ontvangen.

Click-to-opens
Het percentage klanten wat in je nieuwsbrief op een link heeft geklikt ten opzichte van het totaal aantal klanten die je e-mail hebben geopend.

Conversiepercentage
Het aantal bezoekers dat overgaat tot transactie.

Bounce
Een bounce betekent dat je e-mail niet is aangekomen bij de ontvanger. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Mailbox is vol, mailbox is inactief, e-mailbericht is te groot, het e-mailbericht wordt geblokkeerd vanwege de inhoud, de e-mail voldoet niet aan de anti-spam vereisten van de server van de ontvanger en noem maar op. Van te voren is niet te zien hoe vaak je e-mail gaat bouncen. Wel is het van belang dat, als je e-mail bounct, je actief blijft volgen welke e-mailadressen zoal bouncen. Bouncen deze e-mailadressen te vaak je e-mails af? Dan is het verstandig om deze e-mailadressen uit je bestand te halen. Een te hoge bouncerate kan er juist voor zorgen dat je gemarkeerd wordt als spam.

Samenvattend

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is e-mail de perfecte tool om al je klanten in verschillende fases van de customer journey te bereiken. Vragen over onze software, of hulp nodig bij het opzetten van je campagnes? Onze (Nederlandse) helpdesk staat voor je klaar.

Benieuwd naar wat we nog meer te vertellen hebben?

We blijven actief Reloadify updaten; heb je vragen, suggesties of opmerkingen? Laat het ons weten!

Volg ons op LinkedIN, YouTube, of Instagram.