Customer Data Platform: de ultieme gids (2023)

Dit is de ultieme gids voor als je op zoek bent naar een Customer Data Platform (CDP). Wil jij weten; Welke voordelen een CDP heeft, Welke verschillende CDP’s er zijn, Wat een CDP ten opzichte van andere platformen doet en wat de prijzen zijn van verschillende CDP’s? Dan is dit dé gids die je gelezen moet hebben.

Customer Data Platform: de ultieme gids (2023) image

In deze gids beginnen we met wat een CDP precies is en hoe dit werkt.  Ook behandel ik welke voordelen dit voor jou heeft. Vervolgens gaan we steeds dieper in op CDP’s, Data warehouses, CRM’s en tot slot de prijs van zo’n customer data platform. 

Wat is een CDP

Een customer data platform (CDP) is een platform voor klantdata en is de volgende stap in marketingtechnologie. Zeker als het gaat om het probleem van niet-verbonden systemen voor klantdata. Het is een alles-in-1 platform om alle gegevens over de klant te verzamelen en samen te voegen tot één algemene kennisbank. Een CDP is de sleutel voor het betrokken maken van de juiste klant op het juiste moment door het personaliseren van contactpunten met de klant. Zowel voor marketing, verkoop en service. 

Welke systemen worden dan vervolgens samengevoegd? Om een 360-graden-klantbeeld te vormen komt de data uit verschillende bronnen, zoals: 

 • Data management platforms (DMPs)
 • ERP-systemen
 • Marketing automation-systemen
 • Kassasystemen
 • E-mailsystemen
 • CRM-systemen

De inzichten van een CDP 

Een CDP biedt je inzichten in verschillende (klant)gegevens, zoals:

 • Demografische gegevens
 • Gedragsgegevens
 • Gebeurtenisgegevens (klikken, downloads)
 • Browsing gegevens (op de website zelf)
 • Optioneel: gegevens van partners en derden

Het doel van een CDP is customer data management: verschillende gegevensbronnen (zowel online als offline) samen te voegen en ze gebruiken om één helder beeld te vormen van de klant. Dit heet ook wel Single Customer View (SCV). 
De data die je verzamelt, is ontzettend veel waard. Het is tegenwoordig bijna een kunst om van deze data iets tastbaars te maken en er op te handelen. Een CDP helpt je hier bij. Een CDP geeft jou de ingewikkelde, ongrijpbare data in één oogopslag weer. Een CDP raakt eigenlijk alle stadia van de customer journey. 

Waarschijnlijk hoor je het begrip CDP vaker vanuit je collega´s van marketing. De toepassing van een CDP blijft echter niet beperkt tot een marketingperspectief. Behalve voor marketing, is een CDP ook bij uitstek geschikt voor klantenondersteuning. Wanneer alle data namelijk samenkomt, heb je genoeg inzichten in je klanten en eventuele obstakels waar je klanten tegenaan lopen. CDP is daarom ook de bouwsteen van campagne-automation, customer journey management, data-analyse, marketing oplossingen en segmentatie. 

First-party customer data 

In je CDP komt al je data samen, maar je first-party data is toch wel één van de belangrijksten. Met first party data zet je een stap in de juiste richting voor online en cross-mediaal personalisatie: de juiste boodschap op het juiste moment, voor de juiste klant. Hierdoor laat een CDP je leads sneller converteren tot klant, waardoor je customer lifetime value (CLP) weer wordt verhoogd. Alleen een CDP kan deze first-party customer data beschikbaar en begrijpbaar maken, gezien er drie essentiële dimensies bij elkaar komen:
1. Controle
Marketeers die werken met een CDP hebben de volledige controle over zowel de manier van verzamelen als het indelen van de first-party klantdata.

2. Toegankelijk
Je hebt geen technische kennis nodig, zoals de hulp van een developer. Het is mogelijk voor marketeers om te bepalen welke data uit welk platform waar terecht komt.

3. Transparantie
Een CDP verhoogt de transparantie van de verkregen data, gezien je precies na kan gaan waar welke data vandaan komt

Waarom wil je een CDP? 

Een CDP helpt je om data te centraliseren en te begrijpen. Hiervoor is het eerst nodig dat je begrijp hoe niet-verbonden klantdata je belemmert. In de afgelopen jaren zijn het aantal kanalen en datatypen enorm gegroeid. Dit heeft ervoor gezorgd dat jij ook gigantisch veel klantdata hebt. Deze overvloed aan data wordt vaak verzameld via verschillende, afzonderlijke systemen. Deze systemen werken in de meeste gevallen niet goed samen of kunnen de data niet goed samenvoegen en interpreteren.

En dat is zonde natuurlijk! Om het nog concreter voor je te maken zijn er verschillende soorten klantdata

 • Gedrag: Dit houdt specifiek het surfgedrag in van je klant. Denk hierbij aan waar je klant op klikt, waar je klant naar kijkt en of je klant bijvoorbeeld iets download (zoals een whitepaper). 
 • Demografisch: denk hierbij aan geslacht, leeftijd, welke opleiding je klant doet of welke interesses je klant heeft. 
 • Transactioneel: denk hierbij aan een aankoop doen, een betaling doen, een reservering plaatsen of een abonnement kopen

Doordat alle klantdata in verschillende systemen staat, is het niet goed te doen om een helder beeld te vormen over je klanten, wie ze zijn, wat ze doen en wat ze willen. Zonder deze datagestuurde inzichten moet je op onderbuik gevoel werken. Hierdoor word je beperkt in het maken van de juiste strategische beslissingen. De klantdata is juist daarom goed te gebruiken in een CDP: hier komt de data samen en is de data toegankelijk voor iedereen. 

Hoe werkt een CDP? 

Een CDP werkt eigenlijk als volgt: je hebt een heleboel systemen die data voor jou verzamelen. De CDP verzamelt al deze data als het ware en koppelt alle informatie aan elkaar: van orderhistorie tot browserhistorie en e-mailhistorie. Alles komt samen. En dit is enorm belangrijk. Want hoe meer je weet over je klant, hoe persoonlijker je kan communiceren met je klant. En, hoe meer lookalike technieken er toe te passen zijn om vergelijkbare profielen in bepaalde campagnes mee te nemen. Om het visueel te maken zie je hieronder hoe een CDP werkt: alle data vanuit jouw klant (zoals transactionele data, persoonlijke data etc. vang je op in een data-integratie (zoals een DMP). Vanuit daar heb je de mogelijkheid om eindeloos te segmenteren. En vervolgens ga je voorspellen met je data: wat sluit aan op welk kanaal bij welke klant? Vervolgens deel je daarna je kanalen in (e-mail, SMS, social etc.). Hoe je klant weer op je marketing reageert, is je engagement data, wat uiteindelijk weer terugkomt in je CDP. Zie hieronder een mooi voorbeeld: 

hoe werkt een CDP systeem

Bron: https://www.emailvendorselection.com/customer-data-platform-cdp-evolution-marketing-automation/

Customer data platform voordelen

De voordelen van een CDP zijn eindeloos. Het is maar net hoe goed je bent met het omzetten van data naar gerichte acties.
De voordelen van een CDP op een rij:

 • Volledige controle over cross-channel klantdata
 • Inzetbaar voor al je marketing activiteiten
 • Verhoog je CLV
 • Cross-channel personalisatie
 • 360-graden beeld van je doelgroepen, zowel op segmentniveau als individueel niveau
 • Vermindering van advertentiekosten dankzij personalisatie- en targetingmogelijkheden
 • Beter zicht op KPI’s, gezien er een duidelijker verband is tussen marketinguitgaven en sales
 • Diepere inzichten om je doelgroep te leren kennen
 • Je ROI (return on investment) is makkelijker meetbaar
 • Je maakt je bedrijf direct toekomstbestendig
 • Betere gegevensverzameling en opslag hiervan
 • Een integratie van alle klantgerelateerde gegevens in één systeem
 • Eenvoudig te integreren in je huidige opzet van klantdata

Heb jij al een DMP ( data management platform)? Dan komt dit je vast bekend voor. Een DMP en een CDP lijken er veel op elkaar, maar doen toch echt iets anders. In vele gevallen vullen ze elkaar juist aan. 

Customer data platform soorten 

Wist je dat er verschillende soorten Customer data platformen zijn? Hierdoor is het ook ontzettend lastig om de CDP te kiezen die specifiek bij jouw business past. Er zijn maar liefst vier verschillende soorten CDP’s:

Gegevens-CDP’s

Deze CDP’s draaien om het verzamelen van klantgegevens en het koppelen hiervan. De resultaten worden opgeslagen in een database die beschikbaar is voor de externe systemen die hier aan hangen. Ook doelgroepsegmenten en het aansturen van externe systemen kunnen deze CDP’s. Dit is de minimale CDP waar je mee wilt werken. 

Analytics CDP’s

Dit is een gegevens-CDP + de analytische toepassingen er bij in. Je mag dus hetzelfde verwachten als in een gegevens-CDP plus daarbij klantsegmentatie, journey mapping een opbrengstattributie en in sommige gevallen machine learning (voor voorspellende modellen). 

Campagne-CDP’s

Dit soort CDP gaat weer een stukje verder. Deze CDP’s bieden je zowel inzichten in gegevens als klantdata. Wat campagne CDP’s onderscheidend maakt, is dat er per segment een personalisatie op los is te laten. Dit houdt in dat het mogelijk is om gepersonaliseerde e-mails op te stellen en marketing campagnes op zijn te stellen. Onder marketingcampagnes vallen bijvoorbeeld real-time interacties (klant heeft gekeken naar X pagina) of product- of content aanbevelingen. 

Levering CDP’s

Tot slot heb je levering CDP’s, het meest complete CDP-systeem wat er bestaat. Deze CDP’s geven informatie over gegevens, klantdata én berichtleveringen. Onder berichtleveringen verstaan we levering via e-mails, maar ook via websites, via mobiele apps, een via CRM-systeem of via DM (direct message). Deze systemen zijn vaak ooit begonnen als een leversysteem en zijn later dermate uitgebreid dat het als nu als CDP optreedt. 

Customer data platform voorbeelden

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden met CDP’s. Maar, in welke specifieke situatie gebruik je nu precies een CDP? Hieronder een aantal praktijkvoorbeelden. 

 • Uitsluiting
  Stel je voor, je hebt een marketingcampagne over een bepaald merk. Je wilt alleen je doelgroep bereiken die ook echt geïnteresseerd is in dit merk. In dat geval is het handig om de rest van je klanten uit te sluiten voor deze communicatie. Deze informatie is voor hen niet interessant. Met een CDP systeem is het in één oogopslag de aankoopdata te zien. Zo sluit je klanten uit die niet geïnteresseerd zijn in dit merk. Gaat je marketingcampagne over dit merk over een dikke korting? Ook dan is het handig om klanten uit te sluiten die juist net dit merk hebben gekocht. De communicatie voor hen is niet (meer) relevant. Op deze manier bespaar je geld, doordat je enkel de klanten meeneemt die belangrijk zijn voor dit merk. Fijn voor de klant en fijn voor jou. Je overgebleven budget spendeer je vervolgens weer in advertenties voor nieuwe klanten. 
 • Personalisatie
  Consumenten verwachten een persoonlijke benadering. Stel je voor, een klant van je bekijkt een bepaald product op je website. Toevallig heb jij in je CDP een trigger aan staan die afgaat wanneer klanten dit specifieke product bekijken. Hoe on spot ben je dan? Met een CDP heb je namelijk één geïntegreerd klantprofiel waarin data samenkomt, zo ook surfgedrag. Zo laat je je consumenten persoonlijke én relevante advertenties zien. Laat je content zien op basis van interesses? Dan is de kans vijf keer zo groot dat ze in ieder geval contact met je zoeken. 
 • Inzichten
  Doordat alle data gekoppeld wordt in één systeem is het mogelijk om organisatiebreed inzichten te krijgen. Stel je voor, je hebt marketingacties, e-commercedata en browsegeschiedenis allemaal in één profiel. De klant belt vervolgens naar de klantenservice voor een vraag. De medewerker aan de telefoon heeft in één oogopslag alle data van de klant voor zich en kan daarom de klant beter adviseren. 

Zo zie je maar dat een CDP niet alleen voor marketing handig is, maar voor de gehele organisatie.

Voor wie is een CDP geschikt

Zoals je al eerder in dit artikel hebt gelezen, heeft iedereen binnen een organisatie baat bij een CDP. Twijfel je nog of een CDP wel geschikt is voor jouw business? In dat geval moet je bij jezelf nagaan of je afstand wilt doen van je huidige structuur en een nieuwe CDP in werking wil stellen of niet. Enkele redenen om juist over te gaan op een Customer Data Platform zijn:

 • Binnen jouw organisatie is een grote toename in het gebruik van verschillende databronnen. Hierdoor kan de werkbaarheid om met de data om te gaan onder druk worden gezet;
 • Het lukt niet goed om de grote datastroom te analyseren en te begrijpen en daardoor reageer je niet accuraat genoeg op het  gedrag van je klanten. Zo loop je voor jouw gevoel altijd net een stapje achter, wat omzet kost;
 • De IT-afdeling is altijd veel tijd kwijt aan het bijwerken van het datamodel;
 • Het wordt steeds moeilijker en complexer om te voldoen aan nieuwe privacy wetgevingen doordat je databronnen blijven groeien;
 • Je denkt dat je huidige structuur niet veilig genoeg is voor de opslag van gegevens bij het idee van een groeiende organisatie.

Zit jij met dit soort punten? Dan is het overwegen van een CDP-systeem helemaal geen gek idee! 

Voor veel bedrijven zal een customer data platform een toegevoegde waarde zijn. Maar een CDP is niet voor alle organisaties even geschikt. In de volgende situaties is een CDP-systeem misschien overbodige luxe:

 • Jouw klanten database is al overzichtelijk en het is voor jouw organisatie goed werkbaar
 • De infrastructuur is zo geregeld dat alle data al binnen één systeem opgeslagen wordt, zodat je niet met verschillende ‘plukjes’ data blijft zitten
 • Alles loopt goed, maar je hebt nog geen datagedreven marketingstrategie. Hierin is het wijsheid om eerst na te denken over je strategie. En daarna pas na te gaan of binnen deze strategie een CDP past.

Customer data platform vergelijkingen

Je hebt in dit artikel een enorme hoeveelheid aan informatie gekregen over wat een Customer Data Platform nu precies is. Maar wat is het wezenlijke verschil met bijvoorbeeld een data warehouse, marketing automation of een DMP? In dit hoofdstuk vind je de onderlinge verschillen. Want alleen als je alle vormen begrijpt, kun je een goed afgewogen keuze maken in wat past bij jouw business. 

Customer data platform vs data warehouse

Een data warehouse en een customer data platform verschillen in schaal, doel en behandeling van gegevens. Het grootste verschil zit ´m in de data. Een data warehouse slaat enkel data op voor je. Niet alleen data die marketing nodig heeft, maar alle data. Zo is een data warehouse interessant voor de gehele onderneming. Een Customer Data Platform slaat enkel de data van klanten op, vaak ook nog op een kleinere schaal. Een customer data platform is door de organisatie zelfstandig te gebruiken, waar je voor een data warehouse vaak weer een IT-er nodig hebt. Daarnaast is een data warehouse niet in staat om de informatie slim te koppelen. Je krijgt allemaal losse stukjes informatie, waar een cdp deze informatie toekent aan één profiel en zo een single customer view waar kan maken. Een data warehouse heeft vaak ook geen realtime data, waar een cdp dit wel heeft. Dit zou een data warehouse namelijk onnodig traag maken, gezien je bijvoorbeeld alleen een bedrijfsrapportage wil. Vanuit een cdp wil je juist wel dat er live data te zien is, zodat je als marketeer hier snel op kan reageren. 

Naast dit alles, komt de data in een data warehouse ook geheel rauw binnen. Wanneer er een aankoop is gedaan, wordt dit weggeschreven als een code. Dit maakt het lastig om uit deze data te halen wat er precies is aangekocht. In een CDP wordt deze code automatisch omgezet naar bijvoorbeeld ‘Merk X schoenen maat 43’. Op deze manier is de data pas waardevol, zodat je in staat bent het koopgedrag van je klant te begrijpen. 

Concluderend verschillen een customer data platform en een data warehouse op de volgende vlakken van elkaar:

 • Data warehouse heeft alle data binnen een bedrijf en is daarom gericht op functies voor het gehele bedrijf. Een CDP heeft enkel klantgegevens inzichtelijk en is daarom meer gericht op de marketingafdeling
 • Een data warehouse is niet in staat om verschillende informatie te koppelen voor 1 profiel, een CDP wel. Hierdoor heeft een CDP een single customer view en een DWH niet. 
 • Een data warehouse is niet in staat om data te ‘normaliseren’. De data komt rauw binnen, zonder dat de aankoopdata inzichtelijk wordt gemaakt
 • Een CDP is real-time, waar een data warehouse dit niet is
 • Een data warehouse heeft een IT-er nodig om databronnen aan elkaar te koppelen, waar een CDP door iedereen gebruikt kan worden

Customer Data Platform (CDP)  vs Customer Management Software (CMS)

Het verschil in een CDP en een CMS-systeem zit hem in het doel van de software. 

Een CMS systeem heeft als doel om klantgerichte medewerkers te helpen nieuwe klanten te verwen en bestaande klanten te behouden. Een CMS systeem maakt dit makkelijk mogelijk. Zo zie je vaak per klant een logboek met interacties met de klant. Op deze manier is  het voor een verkoper, klantenservice medewerker of een customer succes manager in één oogopslag te zien om welke klant en welke klantwens het gaat. Zo is een CRM systeem eigenlijk meer gericht op klantgerichte rollen. 

Het doel van een CDP systeem is om alle klantgegevens te beheren en te begrijpen. Dit gebeurt door alle klantcontactpunten in één systeem te borgen. Denk aan websiteverkeer, transacties of contact met de klant via de klantenservice. Bij een CDP systeem komen dan ook veel meer systemen bij elkaar dan een CMS systeem. 

Hierdoor is het klantbeeld wat wordt verkregen in een CDP-systeem ook uitgebreider en makkelijker te gebruiken voor de afdeling marketing. Maar, ook de afdeling IT ziet in een CDP-systeem hoe gebruikers omgaan met de producten en welke functies prioriteiten heeft voor bepaalde klanten. Leidinggevenden zijn in staat om in een CDP-systeem een overzicht te krijgen van een ROI, de totale kosten van een acquisitie of een levenslange waarde van een klant. Deze informatie verschaft een CRM-systeem je niet.

Binnen een CRM-systeem worden alle contactpunten met de klant vastgelegd in één centraal dossier. Het vastleggen van deze contactpunten gaan handmatig: de klant belt naar jouw business: dit wordt vastgelegd. E-mailt de klant jou? Ook dan wordt dit contactpunt handmatig vastgelegd door een medewerker. Iedereen logt dit namelijk op zijn eigen manier, waardoor het lastig wordt om zoiets in een systeem te standaardiseren. 

Een CDP-systeem legt dit contact automatisch al vast voor je, door middel van integraties. Klantgegevens van webgedrag, bepaalde apps of bepaalde websites worden direct vastgelegd in zo’n systeem. Het CDP combineert al deze gegevens met bestaande klantgegevens zodat je volledig weet wie je websitebezoekers zijn. Zo is het mogelijk dat je CDP-systeem gebruik maakt van de data die in een CRM-systeem opgeslagen staat. Andersom zou dit niet gaan. Een CDP geeft dus andere inzichten dan een CRM-systeem. 

De verschillen tussen een CRM-systeem en een CDP op een rijtje:

 • CMS-systeem wordt alleen klant contact punten in gelogd, terwijl een CDP-systeem verder gaat dan alleen klantcontact
 • CMS-systeem moet handmatig bijgehouden worden, waar een CDP-systeem verbinding heeft met meerdere integraties, waardoor informatie automatisch wordt doorgezet
 • De informatie van een CMS-systeem wordt vaak doorgezet naar een CDP-systeem. Andersom is dit niet mogelijk
 • Een CMS-systeem is meer gericht op klantgerichtheid, waar een CDP-systeem meer gericht is op het maken van een volledig klantprofiel 
 • Een CMS-systeem is niet in staat data te koppelen, waar een CDP-systeem alleen maar draait om het data koppelen

Customer data platform vs marketing automation

We horen vaak dat onze klanten al bezig zijn met marketing automation. Dat is timmeren aan de goede weg! Wat is het verschil dan tussen een CDP en marketing automation?

Marketing automatiseringstools bieden je de mogelijkheid om campagnes te automatiseren en te verbeteren, wat snel je ROI verhoogt. Het stelt je in staat om klanten geautomatiseerde berichten te sturen via e-mail, de website zelf, social media of SMS-berichten. Repetitieve taken en workflows leg je makkelijk in een marketing automatiseringstool vast. Er zijn een tal van verschillende marketing automation tools, specifiek gericht op bijvoorbeeld klantrelatiebeheer, leadbeheer, e-mailmarketing of marketing-ROI. Genoeg keuze! 

Een marketing automation tool gaat vaak hand in hand met een CDP. En CDP oplossing verzamelt klantgegevens uit vele bronnen, zoals bijvoorbeeld een marketing automation tool. CDP’s brengen klantinformatie samen uit CRM’s, ERP’s, verkoop-, marketing- en legacysystemen – om één gouden record van de klant te creëren, en stellen die informatie ter beschikking van verkoop-, en klantenondersteuning. Een CDP biedt dan ook een completer beeld van je klant dan alleen een marketing automation tool. Ook maakt een CDP gebruik van real-time data, wat je in een marketing automation tool (vaak) niet hebt. 

De verschillen tussen een CDP en marketing automation op een rijtje:

 • Marketing automation software is handig voor repetitieve taken en workflows vast te leggen om de ROI te verhogen
 • Een CDP geeft een completer beeld over je klanten, omdat het klantgegevens verenigt d.m.v. verschillende integraties of andere bronnen (e-mail, web, online kanalen), waar een marketing automation software klantgegevens verzamelt uit CRM systemen
 • CDP’s  maken gebruik van real-time data, waardoor het mogelijk is om te voorspellen wanneer en wat je klanten gaan kopen, onder welke omstandigheden. Een marketing automation tool gaat niet zo diep in op deze data
 • Omdat een CDP dieper op de data in gaat, helpt het je om de klantervaring aan te passen naar de wensen van je klanten

Customer data platform vs Master Data Management (MDM)

Master Data Management en een Customer Data Platform verschillen ook enorm van elkaar. Met name in waar ze in uitblinken, welke resultaten ze bereiken en welk deel van de organisatie hierdoor beïnvloed wordt. Master Data Management is namelijk een systeem waarin de business en IT juist met elkaar samen werken door in de data uniformiteit aan te brengen. Zo wordt gedeelde masterdata in de onderneming gewaarborgd. 

De focus van een CDP ligt op het stroomlijnen van klantgegevens uit verschillende bronnen om zo gerichte marketingacties op te zetten. 

Waar het doel van een MDM juist is om één consistente datastroom te creëeren die voor het gehele bedrijf van waarde zijn. MDM’s hebben dan vaak ook de taak om de kwaliteit van verschillende soorten gegevens te verhogen, met name entiteittypen zoals klanten, leveranciers en producten. MDM maakt hiervoor gebruik van Machine learning. Een MDM systeem is dan ook veel minder arbeidsintensief dan een customer data platform. 

Samengevat, de belangrijkste verschillen tussen CDP’s en MDM:

 • CDP’s richten zich op het synchroniseren van gegevens, terwijl MDM zich richt op het matchen en het transformeren van de gegevens om zo een nauwkeuriger beeld te vormen
 • MDM maakt gebruik van machine learning, waardoor de gegevens gemakkelijker eenduidig kunnen worden gemaakt
 • MDM’s worden vaak breder ingezet dan alleen klantgegevens (zoals onderdelen, producten en leveranciers). Dit om een completer beeld te geven om de vraag en het aanbod beter op elkaar af te laten stemmen. 

Customer Data Platform (CDP) vs. Data Management Platform (DMP)

Het verschil in een customer data platform en een data management platform zit ‘m in de data die ze precies gebruiken. CDP’s gebruiken vaak gegevens van first en second party, terwijl DMP’s meestal de gegevens van de second en thirth party gebruiken. 

Daarnaast zit er een verschil in het gebruik van de klantgegevens. Waar een CDP-informatie verzamelt over de gebruikers, zoals persoonlijke gegevens, verzamelt een DMP vaak anonieme gegevens over de gebruikers.

Tot slot zit er een verschil in de bewaartijd van de gegevens. CDP’s bewaren gegevens voor een lange periode, waar DMP’s vaak een kortere periode de gegevens bewaart. 

Op deze manier is een DMP meet een Advertentie technisch platform en een CDP een marketing technisch platform. DMP’s worden dan ook vaak gebruikt om reclamecampagnes te optimaliseren en lookalike audiences te creëren. 

Wat zijn gegevens van de 1e partij?

Dit zijn gegevens die door je bedrijf worden verzameld. Denk aan bijvoorbeeld e-mailadressen van klanten, de voor- en achternaam van klanten of hun 06-nummer. Dit is data die de klant direct aan jou geeft, daarom ook de naam: ‘gegevens van de eerste partij’. Deze data wordt vaak als het meest waardevol beschouwd, omdat het betrouwbare data is die direct afgegeven wordt door de klant zelf. 

Wat zijn gegevens van de tweede partij?

Gegevens van de tweede partij zijn gegevens die door een ander bedrijf zijn verzameld. En daarna worden gedeeld of doorverkocht aan een partner. Bijvoorbeeld: als je een samenwerking aan gaat met een bepaalde partner om een webinar te geven. De e-mailadressen die zich hierop aanmelden worden onderling gedeeld. Deze e-mailadressen zijn voor je partner 1e partij gegevens, maar voor jou 2e partij gegevens. Dit soort gegevens komen dus van een partner en zijn daarom ook minder betrouwbaar dan first party gegevens. Je kunt namelijk niet bewijzen dat je de gegevens op een ethische manier zijn gekregen, waar je partner dit wel kan. 

Wat zijn gegevens van de derde partij?

Gegevens van de derde partij worden letterlijk verzameld door een databedrijf. Denk hierbij aan Google-advertenties: Google volgt de websites die iemand bezoekt en deelt mensen in op interesses. Wanneer jij veel naar nieuwe auto’s kijkt, dan val je in de categorie ‘potentiële autokopers’ en zal Google je veel advertenties laten zien over het aanschaffen van een auto. Google heeft dus jouw interesses in een bakje geplaatst, die een andere adverteerder gebruikt om gericht zijn advertentie op te targetten. De adverteerder maakt dan gebruik van gegevens van de derde partij. Dit gebeurd vaak op basis van cookies. 

Gegevens van derden zijn over het algemeen de minst betrouwbare gegevens. Er zitten eigenlijk twee stappen tussen voordat jij de data in handen krijgt. Je weet dus niet van welke kwaliteit de data is en hoe nauwkeurig dit is. Je weet ook niet precies hoé de data is verkregen. Wel zijn gegevens van derden vaak voor iedereen beschikbaar, wat ze ook minder waardevol maken. 

Het komt bijna niet voor dat een DMP-systeem gegevens van de eerste partij gebruikt. En het komt bijna niet voor dat een CDP-gegevens van derden gebruikt. Ze overlappen elkaar dus wel, maar ook weer niet.

Kort samengevat is het verschil tussen een customer data platform (CDP) en een data management platform (DMP):

 • DMP’s identificeren geen klanten, maar anonieme bezoekers, waar een CDP klantdata opslaat en zo een 360 graden klantprofiel creëert
 • CDP’s maken gebruik van first en second party data, waar een DMP gebruik maakt van second en thirth party data
 • CDP’s bewaren hun data vaak veel langer dan een DMP 
 • DMP is meer ontworpen om de tareting van display advertenties te verbeteren

Customer data platform voor e-commerce

Welk customer data platform is bij uitstek nu geschikt voor e-commerce? Dat is een lastige vraag, gezien elk soort customer data platform wel een voordeel of nadeel heeft. Wanneer je kiest voor Reloadify, dan zit je sowieso goed. Het gehele systeem is gericht op e-commerce bedrijven en op het behalen van conversie. Zo zie je in Reloadify gemakkelijk de customer lifetime value per klant. Hoe handig is dat? Wil je liever op grote schaal bekijken wat de omzetmogelijkheden kunnen zijn? In Reloadify maak je gemakkelijk een segment aan, waarbij je precies inziet hoe veel omzet eruit is gekomen, hoe veel orders eruit zijn gekomen en hoe veel klanten het betreft.

Vind je deze data nu enorm handig? Er is gemakkelijk een export te maken, zodat je cross-mediaal gebruik mag maken van deze data. 

Heb je een Facebookcampagne lopen om je klantenbestand uit te breiden? Reloadify to the rescue! Het is mogelijk om binnen Reloadify een landingspagina aan te maken en deze landingspagina te delen via je socials. Liever helemaal in control? Dat begrijpen we, het tracken van je landingspagina is geheel mogelijk door het toevoegen van de Facebook pixel aan de landingspagina. Zo is er altijd te zien hoe goed je landingspagina presteert en om je advertentie bij te sturen waar dit nodig is. 

Is in jouw organisatie de ROI heel erg van belang? In Reloadify is in één oogopslag te zien wat bijvoorbeeld je nieuwsbrief of segment op heeft geleverd. Je ROI berekenen is dan opeens niet zo lastig meer. Nooit meer V-lookup voor het achterhalen van data. Je data staat keurig in één systeem. Dat scheelt tijd én geld. Hierdoor is elke marketeer in staat om de data te analyseren en te begrijpen. De uitgebreide rapportages maken dit mogelijk. Om je een beeld te geven hiervan, zo ziet een gedeelte van je rapportage van een nieuwsbrief eruit: Reloadify CDP

Ben je nog niet zo zeker van wat je klanten precies willen zien aan content? Geen punt, een A/B test biedt je de mogelijkheid om eindeloos door te testen wat je klant precies wil zien en waar je klant precies op converteert. Op deze manier weet je steeds beter welke content aanslaat op welke klant. In Reloadify is het dan ook mogelijk om je content per A/B test aan te passen. Zo maak je binnen Reloadify een A variant van een nieuwsbrief op, maar ook een B variant.
Wil jij meer weten over A/B testen in Reloadify? Check dan vooral onze blog over A/B testen

Maak jij je zorgen om de integratie met Reloadify? Geen zorgen, dit gaat altijd vlekkeloos. Vaak is het mogelijk om binnen 24 uur al aan de slag te gaan met Reloadify. In Reloadify heb je alle klantdata overzichtelijk staan: van orderdata tot bekeken pagina’s op de website tot persoonlijke data. Wil jij nou het profiel verrijken van je klant? Bijvoorbeeld met het favoriete huisdier, merk of iets anders? Reloadify maakt gebruik van een tagging systeem. Elke tag is handmatig of in bulk aan te passen. Op deze manier is het mogelijk om alle klantdata die je wil hebben van je klant uit te vragen én op te slaan. Jij hebt dus de volledige controle over je cross-channel klantdata.

Omdat je zoveel controle hebt, is het ook makkelijker om je scherp te houden op je KPI’s. Er is een duidelijker verband tussen je marketinguitgaven en de sales, wat voor iedereen inzichtelijk is. 

Welke CDP’s zijn er?

Welke CDP’s er precies zijn leggen we je graag uit. Welk platform precies bij jou past, is een lastige vraag. Dat is iets wat je zelf zou moeten ontdekken. Wel heeft vaak elk CDP wel een demo op aanvraag.

CustomerLabs CDP

CustomerLabs combineert voor jou je klantgegevens om vervolgens zelf te segmenteren. Hiermee zijn emails, ads en chats af te stemmen op de klant. CustomerLabs zit in India, wat soms de communicatie met de support lastig maakt. Daarnaast moet je je ook afvragen of je je eigen data door wil zetten naar India (wat buiten de EU valt en niet onder de Europese wetten valt). Een gratis account aanmaken kan, maar hier is enkel 1 segment op aan te maken. Wanneer je gaat voor een groter, eigenlijk basis account, dan ben je minimaal €99,- euro per maand verder.

Prijs: €99,- euro per maand
Land: India (voldoet niet aan EU-wetgeving)

D&B Lattice (B2B)

Dit pakket richt zich specifiek op B2B. Heb jij een B2B business? Dan is dit pakket zeker een goede optie. D&B koppelt namelijk met vrijwel alles, en profileert zich daarom ook als een enterprise systeem. Om een prijs te achterhalen dien je contact met ze op te nemen.
Prijs: op aanvraag
Land: Amerika (geen informatie beschikbaar over GDPR)

Hull (B2B)

Hull CDP is ook gericht op B2B. Hun kracht zit in dataverrijking en data cleaning. Hull heeft ook eindeloos veel mogelijkheden qua integraties. En is misschien iets gebruiksvriendelijker dan D&B.

Prijs: Vanaf €950,- euro per maand
Land: Amerika (Telkens wanneer zij persoonsgegevens buiten de Europese Economische Ruimte (EER) overdragen, zullen zij zich houden aan de toepasselijke wetgeving inzake gegevensbescherming. Zij kunnen persoonsgegevens doorgeven buiten het land waar deze zijn verzameld, of buiten de Europese Economische Ruimte)

Leadspace (B2B)

Leadspace is ook een CDP gericht op B2B. De focus ligt op account-based marketing. Denk aan lead-to-account matching, prospecting en lead scoring. Leadspace heeft ook integraties met bijvoorbeeld LinkedIn, wat handig is voor hun B2B klanten.

Prijs: op aanvraag
Land: Amerika (Zij kunnen informatie opslaan en verwerken op verschillende locaties over de hele wereld, inclusief op locaties die worden beheerd en onderhouden door cloud-gebaseerde dienstverleners in de VS.)

Pimcore

Pimcore is misschien een wat kleinere partij. Het maakt gebruik van open source code om je klantervaringen te verbeteren en IT-kosten te minimaliseren. Je hebt het starter, proffesional en ultimate pakket. Een specifieke prijs voor de pakketten moet opgevraagd worden bij deze partij zelf.
Prijs: op aanvraag
Land: Oostenrijk 

Reloadify

Reloadify is meer een CRM systeem met CDP eigenschappen. Zo blinkt de software uit in het koppelen van data aan de juiste klant, profielverrijking en een verkorting van de CLV. Het koppelen van de data binnen dit systeem gaat vanzelf, hier hoef jij niks voor te doen. 

Reloadify is specifiek ontworpen voor e-commerce. Zo integreert het met Lightspeed, Magento, CCV Shop, Shopify, Shopware, Woocommerce, Open Cart, Prestashop en BigCommerce. Reloadify koppelt verschillende datastromen aan elkaar, waardoor je een volledig 360 graden-klantbeeld krijgt. Helder en duidelijk. Zo zijn omzetkansen opeens inzichtelijk. Het voordeel van Reloadify is dat je altijd alle (extra) functies er gratis bij krijgt. 

Reloadify is relatief gezien erg goedkoop ten opzichte van de andere pakketten: voor €29,- euro per maand heb je alle functies. Bij Reloadify betaal je per profiel. Bereken hier je prijs.

Prijs: vanaf €29,- euro per maand
Land: Nederland (servers in Nederland, dataopslag in Nederland. Support in het Nederlands, Engels en Duits).

Relay42

Relay42 is van origine eigenlijk een DMP-systeem. Dit heeft zich omgevormd naar een DMP-systeem met CDP-functies. Het combineert namelijk klantgegevens om één klantbeeld te vormen. 

Prijs: op aanvraag
Land: Nederland (data storage in de EU)

Segment

Segment is misschien wel de meest bekende in dit rijtje. De customer data wordt uit verschillende systemen geïmporteerd, waardoor 1 klantbeeld ontstaat. Maar, ook in de output is Segment een ster: je kan je data doorzetten naar 300+ andere systemen voor vervolgacties.

Het nadeel daarvan is wel dat Segment dan niet je eindstation is qua data opslag. Voor 120 dollar per maand krijg je het startpakket. Wil je hier extra functies bij of extra ruimte qua bezoekersaantallen? Dan betaal je hier extra voor (10 dollar per maand om 1.000 extra bezoekers in Segment te traceren). 

Prijs: Vanaf 120 dollar per maand
Land: Amerika (dataopslag in de EU)

Tealium

Tealium biedt verschillende soorten service aan, onder andere een CDP. Tealium lijkt erg veel op Segment. Tealium is ooit begonnen als een Tag Management Systeem (TMS) en daarna uitgegroeid in verschillende services (o.a. CDP).
Prijs: Op aanvraag
Land: Amerika (ISO 27001 gecertificeerd)

Customer data platform prijzen

Zoals je in het hoofdstuk hiervoor las, verschillen de prijzen enorm voor een customer data platform. Ook is niet elke organisatie hier even transparant in. Sterker nog, bij de meeste organisaties dien je eerst contact te leggen of je e-mailadres in te voeren voordat je überhaupt iets van een prijs van het pakket kan krijgen. First party data, right?

Dat maakt het soms ook lastig om de pakketten met elkaar te vergelijken. Wat wij je sowieso aan kunnen raden is om een Customer Data Platform uit Nederland te gebruiken. Je weet dan zeker dat je data goed geborgen is en GDPR compliant is. Ook weet je zeker dat de support je altijd in het Nederlands te woord staat, wat ook een fijn gegeven is.

< Terug naar blogoverzicht

Benieuwd naar wat we nog meer te vertellen hebben?

We blijven actief Reloadify updaten; heb je vragen, suggesties of opmerkingen? Laat het ons weten!

Volg ons op LinkedIN, YouTube, of Instagram.